Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez

ERC i JxCat faran convivències de cap de setmana per fer seguiment de l'acord de Govern

Republicans i postconvergents crearan deu òrgans de coordinació per «garantir l'estabilitat governamental, parlamentària i la lleialtat entre socis»

El nou Govern de la Generalitat, que si no hi ha cap contratemps presidirà el republicà Pere Aragonès, es reunirà cada sis mesos durant un cap de setmana per analitzar l'evolució de l'acord. En aquestes trobades, hi prendran part el president, els 14 consellers i conselleres, així com els presidents i portaveus parlamentaris d'ERC i Junts x Catalunya. Aquests caps de setmana de convivència entre els dos socis de govern seran un dels deu òrgans de coordinació que preveu l'acord entre republicans i postconvergents per fer seguiment dels compromisos i pactes.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El document signat per ERC i JxCat assenyala que «semestralment se celebrarà una reunió de monitorització de l'acord. Es farà amb caràcter intensiu durant un cap de setmana, amb participació de tots els membres del consell executiu, els presidents i portaveus dels grups, i a més, dos participants que designin els partits». Així, a més de membres del Govern i els màxims mandataris parlamentaris de cadascun dels partits, en aquestes trobades també hi haurà un convidat dels republicans i un dels juntaires.

El Govern no serà el primer a fer aquestes trobades de convivència entre socis, ja que el govern valencià, format per PSPV, Compromís i Podem, ja fa temps que duu a terme aquestes reunions de seguiment.

L'acord preveu altres nou òrgans de coordinació entre ERC i Junts

ERC i Junts inclouen al seu acord de govern fins a altres nou òrgans de coordinació. En aquest sentit, el text els defineix com a «espais d'interlocució constant, proactiva, compromesa i estable», que tenen l'objectiu de «garantir l'estabilitat governamental, parlamentària i la lleialtat entre socis». Cadascun d'aquests òrgans especifica els membres que en formen part, la periodicitat amb què es reuniran, com decidiran i què passarà en cas de no aconseguir consens.

Els òrgans de coordinació que inclou l'acord de govern entre republicans i postconvergents són:

  • Equip de coordinació parlamentària
  • Coordinació governamental
  • Comunicació (preveu protocols de crisi de comunicació i és l'únic que preveu votar per majoria si no hi ha consens)
  • Equip de seguiment de l'acord
  • Comitè de direcció política
  • Grups de treball sectorial
  • Coordinació institucional, que formaran el president i la vicepresidenta
  • Comissió parlamentària d'avaluació continua de la taula de diàleg
  • Espai de coordinació, consens i direcció estratègica de l'independentisme (que inclourà la CUP, l'ANC i Òmnium)