Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, en la seva darrera reunió, el 16 de desembre de 2019.

Estat d'alarma: El que Govern i Ciutadans ja comencen a negociar

L'equip d'Inés Arrimadas dona llum verda a una nova negociació per a una nova ampliació fins a la fi de la desescalada

Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, en la seva darrera reunió, el 16 de desembre de 2019.
Pedro Sánchez negocia amb Ciutadans una nova pròrroga | CatalunyaDiari.cat

Una de les peticions a les quals va haver de cedir ahir el Govern per assegurar els vots favorables de Ciutadans i tirar endavant la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma va ser la limitació d'aquest a quinze dies més, i no un mes com pretenia Pedro Sánchez. Però l'acord porta implícit el suport del partit d'Arrimadas per a una nova pròrroga.

Així, Sánchez s'asseguraria els quinze dies prorrogables que amb aquesta última ampliació, que arribarà fins al 7 de juliol, completarien el mes que el president tenia al cap per fer coincidir el final de l'estat d'alarma amb el pla de desescalada.

Aquest és de fet el pla que Sánchez tenia al cap, allargar l'estat d'alarma fins al dia 21 de juny perquè el Govern central pugui retenir les competències de mobilitat i assegurar el tancament de territoris davant la possibilitat de nous brots. Per això ja està treballant a aconseguir una sisena pròrroga, amb Ciutadans com a principal opció.

En el debat d'ahir es va evidenciar encara més la llunyania entre el Govern i l'oposició, i també amb el seu soci de legislatura preferencial, ERC, que ahir va advertir Sánchez que la seva aliança amb Ciutadansamenaça de soscavar definitivament l'esperit de la legislatura. Davant aquest panorama, el Govern veu ara a Ciutadans la seva opció més viable.

La consolidació d'un acord per una sisena pròrroga donaria a Sánchez allò que necessita, fer coincidir el final de l'estat d'alarma amb el final de la desescalada i l'entrada a la «nova normalitat». Però ara mateix el panorama polític és molt volàtil, i sense anar més lluny caldrà veure com reacciona Ciutadans davant el pacte entre PSOE, Podem i EH-Bildu per a la derogació de la reforma laboral.

Objectiu a mitjà termini

Encara que des d'un principi la formació taronja havia exigit al president de Govern un pla B per substituir l'estat d'alarma per un mecanisme dins de l'ordenament legal que respecti les llibertats fonamentals i els drets dels ciutadans, ara estaria disposat a negociar una sisena pròrroga i permetre que s'esgoti el període previst per a la desescalada.

De moment, la cúpula de Ciutadans, que aquests dies ha hagut de fer front al motí d'alguns dels seus membres més insignes, ja ha comunicat a Moncloa que estan disposats a iniciar les negociacions per a una nova pròrroga.

L'equip d'Arrimadas dona per fet que els canvis legislatius per prescindir de l'estat d'alarma quan culmini la desescalada no estaran llestos per a la seva entrada en vigor d'aquí a quinze dies, quan venci l'actual pròrroga, i ho veuen més com un objectiu a mitjà termini per no haver de recórrer a això de nou en cas d'un rebrot a la tardor.

Mentrestant, i com ha passat fins ara, els equips negociadors mantenen la via oberta mentre els partits intenten marcar distàncies en públic. El Govern reitera que el seu soci preferencial segueix sent ERC, mentre que Ciutadans, dirigit ara per Edmundo Bal després de la baixa per maternitat d'Inés Arrimadas, critica durament les mesures del Govern.