Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí al Parlament Europeu després de la roda de premsa sobre el suplicatori

L'Eurocambra retira la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

Sassoli haurà de comunicar la decisió «immediatament» a les autoritats espanyoles per reactivar les euroordres | Un total de 400 eurodiputas hi han votat a favor; 248 en contra i 42 s'han abstingut

Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí al Parlament Europeu després de la roda de premsa sobre el suplicatori
Un total de 400 eurodiputas hi han votat a favor, 248 en contra, i 42 s'han abstingut | Cedida

El Parlament Europeu aixeca la immunitat als eurodiputats de JxCatCarles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Així ho ha decidit el ple aquest dilluns amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions en el cas de Puigdemont. En el cas de Comín i Ponsatí s'ha decidit per 404 vots a favor, 247 en contra i 42 abstencions. El president de l'Eurocambra, David Sassoli, haurà de comunicar la decisió «immediatament» a les autoritats espanyoles. Al seu torn, aquestes hauran d'informar a les autoritats belgues i escoceses per reactivar les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí que ja tenen els ulls posats de nou en la batalla judicial.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En paral·lel, les demandes d'extradició hauran d'estar pendents de les preguntes prejudicials que el jutge instructor del Tribunal Suprem té previst enviar a Luxemburg sobre el precedent belga en el cas de Lluís Puig. El magistrat Pablo Llarena ja ha expressat la seva voluntat d'enviar una o diverses preguntes prejudicials al respecte al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), un fet que es podria produir també aquesta setmana, segons apunten fonts de la defensa de JxCat.

Puigdemont, Comín i Ponsatí continuen sent eurodiputats

L'aixecament de la immunitat parlamentària no suposa que Puigdemont, Comín i Ponsatí perdin la seva condició d'eurodiputats ni que siguin extradits automàticament, sinó que es permeten reiniciar les euroordres en contra seva que van quedar paralitzades l'any passat quan van assumir el seu escó com a eurodiputats

Aquest vot culmina un procés que va començar al gener de 2020, quan el Tribunal Suprem va demanar el suplicatori, però que s'ha vist obstaculitzat per les restriccions a les reunions presencials que ha comportat la crisi del coronavirus i no ha pogut acabar-se fins a un any i dos mesos després.

Puigdemont, Comín i Ponsatí tener previst fer avui mateix una roda de premsa per a reaccionar al resultat i ja han deixat entreveure que recorreran la decisió del ple davant el TJUE, però això no paralitzaria la retirada del privilegi de la immunitat i es podrien reactivar les euroordres.