Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu

Figueres retira la medalla d'or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I

La decisió arriba el mateix dia que el monarca espanyol ha decidit exiliar-se fora d'Espanya

El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu
Joan Carles I ha comunicat aquest dilluns la seva intenció de marxar d'Espanya | cedida

El ple de Figueres ha aprovat retirar la medalla d'or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I amb el suport d'ERC, Junts per Figueres, la Guanyem Figueres i Canviem Figueres, l'abstenció del PSC  i els vots en contra de C's. La moció la van presentar a principis de juliol els grups de la Guanyem, ERC i Canviem Figueres però un error de forma va obligar a ajornar-la.

Joan Carles I haurà de tornar la medalla d'or de la ciutat de Figueres

El ple també ha acordat sol·licitar a Joan Carles I que retorni la medalla i demanar a la Comissió del Nomenclàtor els informes per tramitar la retirada de la distinció. La moció recorda que el monarca va ser proclamat succeint el dictador Francisco Franco com a cap d'Estat.

A banda, també afegeix que prèviament, havia jurat en dues ocasions els principis fonamentals de la dictadura franquista, «uns juraments que acceptaven la sublevació colpista contra la legítima democràcia». El document també remarca que cal una «revisió» del «gest superficial» que va atorgar-li la distinció i que reflecteix un «anacrònic vassallatge a l'autoritarisme».

Joan Carles I marxa d'Espanya, acorralat per les acusacions de corrupció

Recordem que, aquest dilluns, s'ha sabut que el rei emèrit Joan Carles I ha comunicat a la Casa Reial  la seva intenció de traslladar-se a viure fora d'Espanya. L'excap d'Estat ha apuntat que ha pres la «meditada decisió» per «facilitar» l'exercici de les funcions de monarca a Felip VI després de la "repercussió pública" que generen «certs esdeveniments del passat» de la "vida privada" del rei emèrit.

«El meu llegat i la mateixa dignitat com a persona així ho exigeixen», ha manifestat. Joan Carles I s'ha dirigit per carta a Felip VI i ha recordat que fa un any ja va sol·licitar deixar d'encapçalar activitats institucionals. Ara, ha apuntat que marxa d'Espanya amb el «convenciment» de prestar el «millor servei» als espanyols, a les institucions i a la monarquia.

«Una decisió que prenc amb un profund sentiment, però amb una gran serenitat», ha concretat. «He estat monarca d'Espanya durant gairebé quaranta anys, i durant tots ells, sempre he volgut el millor per Espanya i la Corona», ha afegit.