Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont

Demanen tres anys de presó per als dos mossos que acompanyaven Puigdemont

Considera volien ajudar l’expresident a tornar a Bèlgica i evitar que s’executés l’ordre de detenció

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont és el líder de Junts per Catalunya. | ACN

La fiscalia de l’Audiència Nacional demana tres anys de presó per un delicte d’encobriment per als dos Mossos d’Esquadra que acompanyaven Carles Puigdemont quan se’l va detenir a Alemanya. A l’escrit, la fiscalia considera que els investigats van ajudar l’expresident, conscients que era investigat a Espanya, i que s’havia emès una ordre de detenció.

«La intenció dels acusats era ajudar  Carles Puigdemont  a tornar a Bèlgica i evitar la seva identificació en algun lloc on es pogués executar l'ordre europea de detenció», diu l'escrit. L’AN va proposar el mes de febrer jutjar els dos mossos i va acordar l’arxiu de la causa contra els altres dos acompanyants de l’expresident, el senador Josep Maria 'Jami' Matamala i Josep Lluís Alay.

Van recollir Puigdemont a Estocolm

A l’escrit d’acusació, la fiscalia relata que els dos mossos van aprofitar els dies lliures que tenien per desplaçar-se a Waterloo i allà, uns dies després, el 23 de març del 2018 una persona «no identificada» els va demanar que anessin a buscar Puigdemont  i que el traslladessin a Brussel·les. «Els dos acusats van sortir de Brussel·les conduint un cotxe i van arribar a Estocolm a una hora per determinar. En aquesta ciutat van recollir Carles Puigdemont i van iniciar el retorn a Brussel·les», relata.

Només dos dies després, el 25 de març, agents de la  policia alemanya (BKA) van interceptar el vehicle en un aparcament d’autopista, a la frontera entre Dinamarca i Hamburg. Un cop identificat, van detenir Puigdemont «en existir una ordre de detenció expedida per les autoritats judicials espanyoles interessant la seva entrega». A la resta d’ocupants, els dos mossos i Matamala i Alay, van poder continuar el viatge després d’identificar-los.

«El van ajudar a intentar evadir la justícia»

La fiscalia recorda que l'ordre de detenció es va emetre quan Puigdemont era a Hèlsinki, on s’havia desplaçat el 22 de març procedent de Suïssa i el mateix dia de l’emissió, el 23 de març, va abandonar la capital finlandesa. A la interlocutòria on l’Audiència Nacional proposava jutjar els dos agents per encobriment, el magistrat Manuel García Castejón, remarcava que «malgrat la seva condició de funcionaris de la policia i amb ple coneixement que Puigdemont tenia una ordre de detenció europea, el van ajudar a intentar evadir la justícia».