La Fiscalia demanarà reactivar l'euroordre contra Carles Puigdemont si la sentència del judici condemna als líders independentistes. Segons fonts del Ministeri Públic, «serà més difícil dir que no a l'entrega de Puigdemont si es dicta una sentència condemnatòria contra la resta de processats», en la qual basaran la decisió de tornar-la a activar. No obstant això, serà el jutge Llarena qui tindrà la decisió final de si reactiva l'euroordre i avisa a les oficines policials internacionals.
La justícia internacional va desestimar el delicte de rebel·lió
Llarena ja ha intentat anteriorment aconseguir l'extradició de Puigdemont, encara que ha acabat en un enfrontament jurídic internacional. El procés judicial de l'expresident a Alemanya va dictaminar que no es considerava que hagués comès delicte de rebel·lió i que, per tant, no l'extradirien per aquest motiu. En el cas de la justícia belga, també es va desestimar l'extradició, ja que el delicte de rebel·lió no s'ajustava al sistema jurídic del país.
A l'hora de complir una euroordre i d'extradir algú, és imprescindible que els delictes que s'imputen existeixin al país que deté a l'acusat i l'entrega, motiu pel qual cap de les dues euroordres que es van interposar van permetre l'extradició. Tanmateix, fonts de la Fiscalia asseguren que «acabaran els dubtes en l'àmbit internacional quan la qualificació dels fets quedi clara en una sentència».
Si es reactivés, seria la tercera euroordre contra Puigdemont amb l'objectiu d'extradir l'expresident i jutjar-lo a Espanya pels delictes de rebel·lió i malversació, entre d'altres que se li imputen.