Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada

La Fiscalia recorre davant el jutge el tercer grau dels presos del 1-O

Demana la suspensió immediata del tercer grau

Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada
La Fiscalia recorre davant el jutge el tercer grau dels presos de l'1-O| Europa Press

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha recorregut aquest dimarts la classificació en tercer grau dels presos de l'1-O davant el Jutjat de Vigilància Penitenciària. En l'escrit, consultat per Europa Press, la Fiscalia demana la suspensió immediata del tercer grau, tal com ocorreria si presentés un segon recurs davant el Tribunal Suprem (TS), una mesura que haurà de valorar el Jutjat.

Aquest recurs afecta al líder d'ERC,Oriol Junqueras; a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; a l'exconseller  Joaquím Forn; al líder d'Òmnium, Jordi Cuixart; a l'expresident de la ANC Jordi Sánchez i a l'exconseller Raül Romeva, i la Fiscalia encara està estudiant  els recursos per als exconsellers Rull, Turull i Bassa.

Què suposa el tercer grau?

El  tercer grau del règim penitenciari permet als polítics catalans passar tres nits a casa, per la qual cosa no tornen a la presó fins al dilluns, mentre que els altres  quatre dies  de la setmana ho faran a la presó, passant entre 8 i 11 hores al centre penitenciari. Durant les hores que passin fora de la presó, podran continuar amb els treballs i voluntariats que han fet fins ara, quan estaven classificats en segon grau i se'ls aplicava l'article 100.2 del Reglament Penitenciari.

Ara, tot això està en dubte i s'haurà d'esperar a la decisió del Jutjat davant aquest nou cop de la Fiscalia que afecta als presos independentistes.

Sortien de la presó el divendres 17 de juliol

Els líders independentistes empresonats van poder passar el seu primer cap de setmana en semillibertat després que fossin classificats en tercer grau. El divendres 17 de juliol tots van sortir de la presó, la més matinera va ser l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va sortir de la presó de Wad-Ras a les 6.40 hores.  Els següents van ser el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el líder d'ERC, Oriol Junqueras; i els exconsellers Raül Romeva i Jordi Turull que han deixat la presó de Lledoners cinc minuts abans de les set del matí.

Cal recordar que les juntes de tractament  dels centres penitenciaris de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses van decidir el dia 2 de juliol  concedir el tercer grau als presos. De fet, Amand Calderó va voler ser l'encarregat de recordar, en el seu moment, que «el tercer grau és una forma més de compliment de condemna», i que els presos «continuen privats de llibertat, amb tots els moviments controlats».