Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

El nou decret que acaba d'aprovar el Govern per facilitar les coses

La normativa agilitza l'accés a la informació pública


El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts un nou decret sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública. La normativa resol dubtes interpretatius que poden sorgir de conceptes jurídics. El decret desenvolupa tres àmbits d'interès per a tots aquells que gestionen l'exercici de la transparència: qui ha de publicar informació, com cal publicar-la i com cal tramitar les sol·licituds d'accés a la informació pública.

La nova normativa clarifica les entitats que formen part del sector públic i, per tant, que han de facilitar informació proactivament. També remarca els continguts a publicar per part de les administracions. El decret, sobretot «estableix un nou procediment que agilitza la tramitació de resposta per part de l'Administració».

Un altre decret que afecta l’Agència Tributària de Catalunya

En un altre ordre de les coses, però en la mateixa línia, el Govern ha aprovat un altre decret que regula condicions i terminis en què els notaris han de trametre documentació telemàtica dels impostos de successions i de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC).

Aquesta mesura facilitarà la comprovació i investigació de les obligacions tributàries i millorarà la lluita contra el frau. Els notaris podran enviar a l’ATC una declaració informativa resum i una còpia simple en format PDF de cada escriptura. Fins ara, la tramesa telemàtica de la còpia simple de les escriptures públiques només es feia quan era requerida de manera específica. A partir d’ara, el subministrament d’informació es farà obligatòriament en format electrònic.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Els fets imposables que es podran trametre telemàticament i les especificacions tècniques que s’hauran de complir es determinaran en una ordre del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda que es publicarà en les properes setmanes, segons indica el decret. Per garantir l’autoria, l’origen i la integritat de les còpies, l’enviament de la informació s’efectuarà mitjançant una connexió segura entre els sistemes de l’ATC i del Consell General del Notariat.Pel que fa als terminis, el decret determina que la informació s’haurà d'enviar dins els deu dies hàbils comptats a partir de la formalització de l'escriptura pública, però també preveu que aquest termini es pugui ampliar, excepcionalment i per causa justificada, sempre que no s’excedeixi la data límit de presentació de l’impost.