Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol Pedro Sánchez

El govern de l'Estat confirma una pujada d'impostos a causa del coronavirus l'any 2021

La reforma fiscal s'ajornarà fins després de la recuperació, però els pressupostos del 2021 inclouen augments i noves taxes

El president del govern espanyol Pedro Sánchez
La reforma fiscal s'ajornarà fins després de la recuperació de l'economia | El Periódico

En la seva última compareixença abans de marxar de vacances, Pedro Sánchez va dir una cosa molt important: no hi haurà reforma fiscal dins que l'economia recuperi els nivells previs a la pandèmia. No obstant això, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat que hi haurà una pujada d'impostos inclosos en els pressupostos generals de 2021.

La ministra ha assegurat en una entrevista que buscaran la progressivitat i que intentaran construir un consens al voltant de la pujada d'impostos. Alguns augments d'impostos s'ajornaran, ha avançat, però el pla del govern espanyol en aquesta matèria segueix en marxa. 

«Seguir el ritme que marqui l'economia»

Des del departament que lidera Montero matisen que una reforma fiscal com la que pretenia dur a terme el govern no pot cometre's en les actuals circumstàncies econòmiques. La ministra reconeix que «s'ha de compassar l'acord de legislatura al ritme que marqui l'economia i per això s'haurà de modular».

Ha recordat que quan es van firmar els acords de legislatura, Espanya no es trobava en una crisi com la d'ara, i les mesures s'hauran de prendre en el moment adequat: «I seran d'aquí al 2021 o més endavant».

El pla del govern de l'estat en matèria fiscal implica fixar un mínim del 15% en tipus efectiu de l'Impost de Societats per a les grans corporacions, i fins a un 18% per entitats financeres i empreses d'hidrocarburs. Les PIMES que facturen menys d'un milió d'euros reduiran el tipus del 25% al 23%, segons el pla del govern de coalició PSOE-Podemos. 

També s'inclou un augment de dos punts de l'IRPF per als contribuents amb rendes superiors a 130.000 euros, i de quatre punts per al tram superior als 300.000 euros. El pla contempla una reducció de l'IVA dels serveis veterinaris i els productes d'higiene femenina, i les taxes a les tecnològiques i transaccions digitals, que ja estan en marxa. 

Sobre els nous impostos que s'inclouran en els pressupostos de 2021, la ministra no va voler encara descobrir quins seran, però sí que va avançar novetats en dos passos: canvis a curt termini per perseguir una progressivitat del sistema — que els que més tenen paguin més —, i a mitjà termini, per culminar una reforma fiscal profunda en Impost de Societats i taxes noves adaptades a la transformació ecològica i la nova economia. 

Bretxa en el govern de coalició

El govern s'enfronta a una dura negociació dels pressupostos que amenaça de fer més profunda la bretxa entre els dos partits del govern de coalició. En aquest sentit, Hisenda buscarà el consens per als primers canvis tributaris i es disposa a escoltar amb molta atenció les propostes de C's per aconseguir nous ingressos. 

Però l'acord es preveu difícil. Montero recorda, com va avançar el dimarts el president Sánchez, que la base dels pressupostos seran els acords de la legislatura, però una pujada d'impostos xoca directament amb les propostes de C's. 

Segons Montero, «tenim com a guia l'acord programàtic i algunes propostes fiscals que es van entendre com adequades, i que no depenen del cicle econòmic, sinó que persegueixen la progressivitat del sistema, les podrem incorporar després de parlar amb tots els grups polítics per trobar un punt de consens».

No obstant això, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va fer un toc d'atenció aquesta setmana, en assegurar que «qui mira cap a la dreta no és el govern, sinó que és una part d'aquest». C's, per la seva banda, anima al govern a afrontar la negociació per salvar als espanyols, lluny del populisme i del nacionalisme.