El Govern destina prop de 60 MEUR a polítiques actives d'ocupació per reactivar 1.500 empreses

Treball anuncia un «pla de xoc» per donar suport a aturats, autònoms i microempreses i a l'economia social

Meritxell Budó en la roda de premsa després del consell executiu
Meritxell Budó en la roda de premsa després del consell executiu | Europa Press

El Govern de la Generalitat destina 59,29 milions d'euros a polítiques actives d'ocupació que beneficiaran directament 1.500 empreses i 4.300 persones, un «pla de xoc» per reactivar l'economia i donar suport als treballadors i empresaris afectats per la pandèmia de la Covid-19.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha definit aquestes ajudes com «una primera fase del procés de desconfinament de les polítiques actives d’ocupació». El total es repartirà en sis línies dedicades a la planificació estratègica territorial, amb els ens locals com a destinataris; a la contractació d'aturats; al manteniment de l'ocupació i al suport a les microempreses, als autònoms, a les empreses de l'economia social i a les cooperatives.

Línies d'ajuts als ajuntaments i entitats locals

El pla activa de manera urgent, entre maig i juny, sis línies de polítiques d'ocupació creades de manera específica per donar resposta a l'escenari sociolaboral 'postcovid'. En primer lloc, s'articula una línia d'ajuts de 6,75 milions d'euros dirigits directament a ajuntaments i consells comarcals. Els ajuntaments de més 50.000 habitants podran finançar personal tècnic durant 12 mesos perquè planifiquin i executin una estratègia de reactivació econòmica als seus territoris.

Diners
La Generalitat destina 60 milions d'euros a polítiques d'ocupació. | Pixabay

Les ajudes també estan destinades a les entitats locals dues línies per a contractar 1.120 persones durant nou mesos a jornada completa. Les persones beneficiades hauran d'haver perdut la feina després del decret d'estat d'alarma o hauran de ser desocupats en risc de caure en una situació d'atur de llarga durada sense rebre cap ajuda pública. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha ressaltat els ajuts directes a ajuntaments i consells comarcals, ja que «és clau treballar entorn de la capacitat territorial, amb arrelament i capil·laritat, sempre alineats amb agents del territori».

Reforç al programa de suport als autònoms

Pel que fa als autònoms, el Govern reforça el programa 'Consolida't' amb 1,4 milions d'euros per a ajudar a millorar models de negoci i destina 12 milions d'euros a 2.200 joves que vulguin tirar endavant un projecte com a treballador per compte propi. Aquesta última ajuda està adreçada a persones d'entre 18 i 29 anys que rebrien un ajut de fins a 10.000 euros per poder disposar d'una renda de subsistència durant la primera fase de posada en marxa de la seva activitat.

Un altre objectiu del pla presentat aquest dilluns és el manteniment de l'ocupació. Per aquest motiu, la conselleria que encapçala El Homrani invertirà 5 milions d'euros per a ajudar empreses petites que han presentat un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) o han reduït la jornada laboral dels empleats. En concret, el Departament s'ofereix a pagar el 50% del salari mínim interprofessional per a tres treballadors durant sis mesos sempre que la companyia o l'autònom mantingui la totalitat de la plantilla, com a mínim, durant 12 mesos un cop reiniciada l'activitat.

Transformació digital i microempreses

Una altra de les potes del pla és la injecció de 5,5 milions d'euros a 250 projectes per reforçar la viabilitat de les microempreses, els treballadors autònoms i les empreses cooperatives i de l'economia social. Del total, dos milions es destinaran a projectes de transformació digital i de nous models de negoci en microempreses i o part d'autònoms que ocupin fins a 10 empleats i que s'han vist afectats per la crisi sanitària de la Covid-19. La resta s'invertiran per impulsar projectes singulars «d'alt impacte estratègic».

A més, també es tira endavant una línia de préstecs de 14 milions d'euros per a 170 empreses de l'economia social, cooperatives i companyies del tercer sector per finançar inversions, necessitats de circulant, bestretes de contractes amb el sector públic i capitalitzacions de les mateixes empreses. Les operacions aprovades a través d'aquesta línia comptaran amb l'assumpció del 80% del risc creditici de l'operació per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

En la compareixença de premsa, el conseller ha destacat la importància de l'economia social, «que té una capacitat de resiliència molt important davant la crisi», com va demostrar en els anys 2009, 2010 i 2011, i ha assegurat que és necessari apostar per «projectes singulars que demostrin rellevància estratègica».


Comentaris

envia el comentari