Pla general dels presos independentistes abans d'entrar a Lledoners, el juliol de 2020

El govern espanyol aprova els indults als presos independentistes

Sánchez farà una declaració institucional després de la reunió

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts els indults parcials per a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Joaquim Forn. Els encausats pel procés han passat gairebé quatre anys a presó.

El president espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar aquest dilluns a l'acte del Liceu que aquest és un «primer pas» per a la reconciliació.

El Tribunal Suprem dictarà les excarceracions tan bon punt tingui confirmació oficial del govern espanyol. Previsiblement tots hauran pogut abandonar definitivament la presó abans de Sant Joan.

L'executiu ha aprovat els indults en un Consell de Ministres que ha començat a les 9.30h del matí i que precedeix la compareixença del president espanyol a La Moncloa. Paral·lelament el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, oferirà un briefing per explicar el contingut dels decrets.

El Tribunal Suprem dictarà les excarceracions tan bon punt tingui confirmació oficial del govern espanyol de la concessió dels indults, segons expliquen fonts jurídiques.

Les mateixes fonts apunten que la comunicació formal dels indults no ha de ser necessàriament a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) sinó que podria arribar per una altra via oficial abans que es publiqui el decret d'indult al BOE.
 

Una crònica anunciada

De fet, va ser el mateix Pedro Sánchez qui ahir va donar llum verda als indults. En una breu conferència al Liceu de Barcelona, el cap de l'Executiu espanyol va explicar que aquest dimarts, 22 de juny, proposaria els indults als encausats pel procés. 


Paral·lelament, la Zarzuela preveu que el rei Felip VI signi els decrets aquest mateix dimarts perquè apareguin publicats al al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) dimecres.

Els indults justifiquen la decisió per la «utilitat pública». També recullen un seguiment del comportament dels presos i fan una argumentació jurídica que recorda que és una potestat del govern espanyol i que la llei no exigeix penediment.

A més, donen resposta al Tribunal Suprem, que al seu informe va acusar el govern espanyol de fer un «autoindult» per assegurar la seva majoria parlamentària.