Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant

El govern espanyol assenyala quin serà el salari mínim a Espanya a partir de gener

El ministeri de Treball tractarà de convèncer avui a sindicats i patronal amb una solució intermèdia

Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant
El govern de Sánchez preveu apujar 9 euros el salari mínim | Europa Press

El ministeri de Treball tirarà endavant la pujada del salari mínim interprofessional malgrat el rebuig dels agents socials i d'un sector del govern espanyol. El departament que dirigeix Yolanda Díaz podria aprovar la mesura dimarts que ve, 22 de desembre, després de consensuar-la amb sindicats i patronal.

La reunió definitiva tindrà lloc avui al migdia, quan està previst que el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez, es reuneixi amb els representants d'UGT, CCOO i CEOE. El govern espanyol preveu acostar posicions amb una solució intermèdia.

Ara com ara, les propostes dels uns i els altres segueixen molt allunyades. Els sindicats proposen un augment del salari mínim del 5,3% fins als 1.000 euros. La patronal, no obstant això, demana un ajornament de la mesura fins que l'economia es recuperi. L'Executiu espnayol els proposarà avui una pujada simbòlica del 0,9% per a ajustar-lo a la inflació prevista per a 2021.

Després de l'última pujada al febrer, el salari mínim està ara en 950 euros. Per tant, la proposta del govern espanyol del 0,9% portaria a una pujada de 9 euros. Una solució que no acontenta a ningú però que permet també rebaixar la tensió entre els dos sectors del govern espanyol enfrontats per aquesta qüestió.

L'artífex del desbloqueig de les negociacions ha estat Yolanda Díaz, que en els últims dies ha marcat un perfil més dur per a forçar l'augment. La ministra sap que té a una part de l'Executiu espanyol en contra, i que serà difícil trobar l'equilibri entre sindicats i patronal, però es mostra confiada en les negociacions que tindran lloc avui.

La convicció de la ministra de Treball i la rebaixa substancial de les expectatives inicials podria ser suficient per a convèncer als agents socials. Si això succeeix, el seu departament, però també el sector de Pablo Iglesias i Unides Podemos, es podran penjar la medalla d'haver aprovat un augment dels salaris en plena crisi econòmica.

Divendres passat, Yolanda Díaz va ficar pressió oposant-se a la congelació dels salaris en una entrevista en TVE. La ministra es va negar a donar una xifra i ho va confiar tot al diàleg social, però sí que va afirmar rotundament que «ningú entendria» que es congelessin els salaris més baixos quan l'executiu ha acordat pujar les pensions i els sous dels funcionaris.

Guerra en el govern espanyol

La pujada del salari mínim a Espanya portarà cua. Després dels últims enfrontaments entre el sector de Pablo Iglesias i el de Nadia Calviño, la intenció del ministeri de Treball d'aplicar un nou augment del salari mínim interprofessional i el suport d'Iglesias a la mesura ha acabat desfermant una nova guerra en el si del govern espanyol.

El suport del vicepresident segon a la pujada del salari mínim contrasta amb la posició de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, que proposa ajornar la pujada fins a 2023 perquè es pugui arribar fins als 1.200 euros.

En el departament d'Iglesias asseguren que el seu suport és total a la pujada plantejada per a l'1 de gener pel ministeri de Treball. Conscients que serà un increment simbòlic, en el sector d'Iglesias el veuen no obstant això com una mesura més en l'ofensiva de Podemos per a guanyar una sèrie de polsos al PSOE en els assumptes econòmics. 

Després d'haver guanyat la batalla dels desnonaments, Pablo Iglesias es llança ara per una altra mesura que reforçaria la imatge d'Unides Podem com a motor de les mesures socials del govern de Pedro Sánchez per a sortir de la crisi. L'argument principal, en aquest cas, és que Espanya ha de seguir la senda de la pujada dels salaris a Europa.

Però en el sector econòmic liderat per Nadia Calviño i el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, són partidaris d'una congelació per a afavorir la recuperació de l'ocupació. La seva idea és evitar una mesura populista que ara mateix no contenta ni a sindicats ni a patronal, i esperar que l'economia s'enforteixi per a aplicar una major pujada.

Les últimes declaracions de la ministra d'Hisenda semblen anar en aquest sentit. Segons María Jesús Montero, l'increment «ha d'anar al ritme de la situació econòmica i ara estem a la meitat d'una pandèmia». Si s'acaba aplicant la pujada, entén que hauria de ser al 0,9% perquè «els treballadors més vulnerables no sofreixin un minvament del seu poder adquisitiu».

No obstant això, sembla que la pujada tirarà endavant i Pablo Iglesias vol aprofitar aquest nou triomf per a acabar d'enfonsar al sector rival. El vicepresident segon ha demanat al president, Pedro Sánchez, que desautoritzi públicament a Nadia Calviño.