Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu a la Moncloa.

El govern espanyol obre la porta a què Catalunya gestioni l’Ingrés Mínim Vital a partir de 2021

El ministre d'Inclusió afirma que aquesta possibilitat es concretarà en una segona fase perquè ara «la prioritat és arribar al major nombre de llars»

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu a la Moncloa.
El govern de Pedro Sánchez rebutja la petició de Catalunya de gestionar l'Ingrés Mínim Vital. | Europa Press

El govern espanyol signarà en els pròxims dies els acords perquè el País Basc i Navarra gestionin directament la nova prestació de l’Ingrés Mínim Vital, però no contempla per ara accedir a la petició de la Generalitat de Catalunya de tenir aquest mateix tracte. El ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, ho ha justificat per la necessitat de desplegar l’ajuda amb celeritat. «Hi ha consens en què en aquest moment el fonamental és anar molt ràpids», ha assenyalat.

En tot cas, Escrivà ha recordat que el decret estableix que es puguin signar convenis amb les comunitats autònomes de règim comú per a la gestió de l’ajuda a partir del 2021. «Aquesta possibilitat la concretarem quan aquesta data es vagi acostant», però serà en «una segona fase» perquè ara «el prioritari és arribar al màxim nombre de llars».

La ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, s’ha pronunciat en la mateixa direcció tot recordant que el decret estableix que es puguin signar convenis amb les autonomies «per a la gestió a partir del 2021 de l’Ingrés Mínim Vital» i això «es concretarà quan aquesta data es vagi acostant».

«El més important» és que la prestació «s’aplica per igual a totes les autonomies»

El ministre d’Inclusió ha volgut deixar clar que independentment dels acords assolits amb el PNB perquè Navarra i el País Basc gestionin l’Ingrés Mínim Vital, «el més important» és que la prestació «s’aplica per igual a totes les autonomies». Ha justificat aquesta diferenciació perquè «des del punt de vista de la gestió hem detectat la singularitat dels territoris forals». «Hem arribat a la conclusió que les comunitats de règim foral el més fàcil és que elles gestionin la prestació», ha dit.

«Quan això estigui en marxa parlarem amb les autonomies, que en molts casos tenen ingressos mínims molt incipients, i anirem veient la possibilitat en cada cas de com arribem a acords amb ells de gestió i col·laboració, que poden ser diferents depenent del grau d’implicació que vulguin tenir»,  ha explicat el ministre.

Escrivá ha afegit que ara per ara cada comunitat autònoma té uns criteris diferents per a la renda mínima, i la prestació fixarà «un mínim nacional», fet que farà que els governs autonòmics hagin de «redefinir i reajustar la seva prestació» per veure «on volen complementar». En aquest sentit el ministre ha apuntat que en aquesta «segona etapa» es discutirà amb les CCAA la possibilitat d’establir una «finestreta única» sobre la prestació. «Parlarem i col·laborarem amb elles», ha conclòs.

La petició del Departament de Treball

El govern català vol gestionar l'ingrés mínim vital, tal com faran les comunitats de Navarra i el País Basc. Segons recull aquest divendres 'La Vanguardia', el Departament de Treball ha fet una petició formal al govern espanyol, demanant la gestió de l'ingrés que s'ha aprovat aquest divendres en la reunió extraordinària del Consell de Ministres.

En aquest sentit, el Departament de Treball creu que «la gestió de l'ingrés mínim vital en les comunitats autònomes hauria de seguir el mateix model que en el sistema de pensions no contributives: assegurar la gestió per part de Govern de la Generalitat i dotar-ho de suficients recursos humans, logístics i econòmics».