El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020

L'executiu central insta el Govern a recórrer la resolució del jutjat de Lleida

La vicepresidenta primera del govern espanyol diu que s'asseuran a la taula de diàleg quan ERC i JxCat es posin d'acord

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha opinat que «la Generalitat hauria de recórrer» la resolució del jutjat de Lleida que tomba el confinament. Calvo ha explicat que ho va traslladar al vicepresident Pere Aragonès i argumenta que recórrer podria «obrir una línia de treball força bona». «La Generalitat  té competències per determinar decisions que afecten la mobilitat que no requereixen el rang major de l'alarma», ha afirmat Calvo. Tanmateix, Calvo no ha vist inconvenient a la via triada pel Govern i ha afirmat que no té res a objectar sobre el decret sempre que «no envaeixi competències» estatals.

«Si en algun moment es necessita revisió legislativa, també ho farem»

«Tot el que estigui alineat en les seves competències, res a dir», ha afirmat. «Ningú, ni el govern de la nació ni les CCAA, podem traspassar els límits de la Constitució», ha dit aquest dimarts al matí a 'RNE', i ha insistit a recórrer la resolució. «Aquesta interlocutòria com tants altres  pronunciaments judicials  es pot recórrer a instàncies superiors i, potser, tenir una línia diferent perquè hem vist altres jutjats en una línia diferent», ha reblat la vicepresidenta primera de l'executiu espanyol.

Calvo  ha remarcat que en aquest moment són les comunitats autònomes les que tenen «capacitat de resposta» davant dels brots. «Si en algun moment es necessita revisió legislativa, també ho farem», ha dit la vicepresidenta, sobre la possibilitat de buscar una alternativa legal perquè puguin confinar sense recórrer a l'estat d'alarma. Calvo ha dit que l'estat d'alarma és un últim recurs. «Hem de ser molt ponderats», ha manifestat.

Taula de diàleg

D'altra banda, Calvo ha afirmat que l'executiu espanyol manté la voluntat de seure amb la Generalitat a la taula de diàleg i ho farà «quan hi hagi acord entre els dos partits que formen el Govern». La vicepresidenta ha remarcat que veuen pronunciaments diferents entre JxCat i ERC. Calvo ha dit que cal aprendre a conviure amb el coronavirus i la normalitat política els «obliga a seure en una taula en el moment en què es plantegi».