YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El Homrani, en evidència: Aragonès pilotarà els ajuts a autònoms després que Salut es quedés les residències

El conseller de Treball i Afers Socials arriba al final de la legislatura amb un elevat desgast

Pla mitjà del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani
El Homrani ha patit el desgast de la mala gestió durant la crisi del coronavirus. | ACN

La inesperada crisi sanitària del coronavirus, però en especial les seves conseqüències a escala econòmica i social han deixat també conseqüències polítiques. Cada cop són més les veus crítiques amb el conjunt del Govern de la Generalitat de Catalunya per la seva gestió de la pandèmia, i aquesta setmana hem viscut un nou episodi que ha evidenciat el caos absolut a l'executiu català: el desastre en les ajudes de 2.000 euros als autònoms, tant pel que fa al sistema de repartiment —només a les 10.000 primeres sol·licituds, sense atendre's a cap criteri d'equitat— com a la plataforma per demanar-los —un web que es va penjar tant dilluns com dimarts i que va impedir l'accés de la immensa majoria d'interessats a la presentació de sol·licituds.

El conseller El Homrani, posat en dubte

El principal damnificat de la polèmica ha estat el titular del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el conseller Chakir El Homrani, en un cas que ha agreujat encara més el desgast que acumula des dels darrers mesos. La cirereta arribava el vespre d'aquest dimarts, quan el vicepresident Pere Aragonès anunciava una nova línia d'ajuts a autònoms que pilotaria directament el seu departament, 'passant' de Treball. Tot un toc d'atenció a El Homrani que el deixa en una posició molt tocada, tot i que, en els mesos anteriors, la seva figura ja havia estat posada en dubte.

Ben a l'inici de la pandèmia, el caos es va desfermar a les residències del país, que gestionava la conselleria d'El Homrani. Tot just a principis d'abril, davant la situació incontrolada de contagis i morts en aquests centres, la decisió del Govern va ser rotunda: retirar les competències sobre aquesta qüestió al conseller de Treball i passar-les a Salut. El pretext esgrimit aleshores va ser que en aquell moment havia de prevaldre el criteri sanitari en la gestió de les residències, però en el moment del canvi ja es va interpretar la decisió del Govern com una desautorització a la feina feta per part del departament d'El Homrani.

Després de mesos d'un perfil molt baix, la nova polèmica del conseller arribava tot just fa unes setmanes, quan assegurava en una entrevista a 'RAC1' que el teletreball era obligatori per les empreses. La repercussió de les seves declaracions va ser tan elevada que diversos consellers del mateix Govern van sortir a rectificar-lo en les hores següents.

El caos amb els ajuts als autònoms, la cirereta del pastís

Per si no n'hi hagués prou, però, Chakir El Homrani també era l'encarregat de la gestió dels polèmics ajuts als autònoms, per valor de 2.000 euros, i distribuïts amb una fórmula sorprenent: sense atendre criteris que no fossin l'ordre d'arribada. El despropòsit de la decisió ha generat una nova onada d'indignació que el vicepresident Aragonès ha resolt desautoritzant de nou El Homrani i 'quedant-se' la competència dels ajuts per convocar-ne una nova línia, però ja no des d'Afers Socials sinó des de Vicepresidència.

Així doncs, el conseller El Homrani arriba al final de la legislatura molt desgastat, desautoritzat pels seus companys i a la corda fluixa. Cal recordar que, a manca de president, Aragonès no pot cessar consellers; però sembla evident que, si ERC torna a ser al Govern passat el 14 de febrer, el conseller de Treball no té gaires números de repetir al càrrec.


Comentaris

envia el comentari