Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pablo Iglesias

Iglesias proposa acabar amb la limitació de sou i de mandats a Podem

La proposa es debatrà internament al partit el proper 21 de març

Pablo Iglesias, en una imatge al Congrés el 5 de gener de 2020.
Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu. | Cedida

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, vol acabar amb la limitació salarial per als seus càrrecs públics, establerta des del naixement de la formació el 2014 en una quantitat màxima equivalent de  tres salaris mínims interprofessionals (SMI) —a més de complements per persones a càrrec. També ha proposat que els mandats, inclòs el seu, puguin durar més dels dotze anys fixats ara com a límit, si ho permeten els militants en una consulta.

Així consta en la proposta de Codi Ètic  que ha presentat l'equip 'Un Podem Amb tu' que lidera el vicepresident segon del govern espanyol per a la Tercera Assemblea Ciutadana Estatal de Podem que se celebrarà el 21 de març, en què el líder morat tirarà endavant sense problemes les seves iniciatives, davant la falta de competència al seu lideratge.

Fi a la limitació de sous

En el document, Iglesias i el seu equip defensen que «tots els càrrecs electes i tots els càrrecs interns de Podem acceptaran la limitació salarial que s'estableixi amb caràcter general per a cada nivell de representació, assumint l'obligació de retre comptes públicament i amb la consegüent acceptació del compromís de total transparència». A continuació, detallen que «a causa de l'increment de l'SMI des de l'arribada de Podem a les institucions, i davant la perspectiva que continuï augmentant, deixa de ser un marc de referència vàlid per a la limitació salarial» de Podem.

«A partir d'ara, les donacions seran realitzades mitjançant percentatges del salari percebut  en funció de les responsabilitats assumides», afegeixen. El partit morat va fixar aquesta limitació de tres salaris mínims, obligant els càrrecs públics a donar la resta a causes socials i a les arques del propi partit, amb l'objectiu que cap càrrec públic cobrés sous desorbitats.

Allargar mandats més enllà dels dotze anys

A més,  Iglesias inclou en la seva nova proposta d'estatuts la possibilitat d'allargar el seu mandat i el de la resta de càrrecs públics i interns més enllà dels dotze anys que s'havien fixat fins ara, si així ho decideixen els inscrits en una consulta.

És a dir, el seu document ètic estableix «la limitació de mandats a vuit anys per a tots els càrrecs públics i càrrecs interns de el partit, amb possibilitat de prorrogar-se excepcionalment a dotze anys» com fins ara, però afegeix que, «més enllà d'aquest termini, la pròrroga està supeditada a consulta a les persones inscrites».

També et pot interessar...