Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

La primera promesa d'Illa si guanya: «Un Govern que estigui a prop de la gent»

El candidat del PSC diu que la Generalitat ha perdut el prestigi institucional i es compromet a recuperar-lo

Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. | ACN

El candidat de PSC al 14-F, Salvador Illa, ha estès la mà al món municipal i els ha ofert «cogovernança» i tractar-los «com a aliats, no com a adversaris», si arriba a la presidència de la Generalitat. Illa ha dit que tot el seu aprenentatge en la política prové dels deu anys en què va ser alcalde de la Roca del Vallès i n'ha reivindicat la «proximitat, el realisme, la gestió, la integració, l'ambició i la cooperació». D'altra banda, ha lamentat que les institucions catalanes han perdut el seu «prestigi», ha valorat que això és «letal» i s'ha compromès a recuperar-lo.

«El primer que faré serà presentar-me a la investidura i fer un Govern que estigui a prop de la gent i els ajuntaments»

Illa ha dit que de la seva etapa com a batlle s'ha endut diversos aprenentatges, com la proximitat amb la ciutadania; el realisme i «no dir el que no es pugui fer» o «gestionar de forma eficient». També encarregar-se de la «integració»: «A ningú se li acut que una persona que vagi a viure a Sabadell se li digui que no és d'allà; i té dret a tots els serveis i a contribuir-hi amb impostos». D'altra banda, ha dit que també n'ha après «l'ambició, amb la mirada a l'horitzó» per preveure com serà la ciutat en una dècada. I la «cooperació» amb els municipis del costat.

Aquest «bagatge municipalista» és el que s'endurà a la Generalitat si guanya les eleccions, ha defensat. «El primer que faré serà presentar-me a la investidura i fer un Govern que estigui a prop de la gent i els ajuntaments», ha insistit. Illa ha marcat en les seves prioritats la protecció de la salut i la reactivació de l'economia. I ha dit que ho farà «escoltant el món municipal». També s'ha compromès a «garantir els recursos correctes», i ha criticat que el Govern «només els demana i no els reparteix». El cap de llista dels socialistes ha dit que el món municipal «és una peça essencial perquè Catalunya deixi deu anys perduts de baralles i de Govern paralitzat» i d'apostar «pel retrobament».

Un acte amb la representació del municipalisme socialista

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha reclamat una presidència de la Generalitat que «contesti» quan des dels ajuntaments se'ls reclama ajuda. Considera que ara mateix no és així: «Hi ha desànim i falta de ganes», ha carregat Farrés, que creu que hi ha una «manca de confiança» cap al món local. A més, ha retret a l'executiu de JxCat i ERC que demanin «cogovernança» a l'Estat espanyol quan des de la Generalitat «no són capaços» d'oferir-la als municipis. A l'acte, celebrat a la seu del partit a Barcelona i retransmès per 'streaming' per Youtube, també hi ha participat la cap de llista del PSC a Girona, Sílvia Paneque.