Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa sobre la situació del Coronavirus a Espanya el 5 de març del 2020

Illa avança que la vacuna contra el coronavirus podria arribar «durant el primer semestre de l'any vinent»

El ministre de Sanitat assegura que, fins que arribi aquest moment, la ciutadania s'haurà d'adaptar a la 'nova normalitat'

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa sobre la situació del Coronavirus a Espanya el 5 de març del 2020
Salvador Illa preveu que hi haurà una vacuna contra el coronavirus d'aquí a un any. | Cedida

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que «en el primer semestre de l'any que ve» podria estar disponible una vacuna contra la Covid-19 que protegís a la població. Fins que arribi aquest moment, però, ha insistit que la ciutadania s'haurà d'adaptar a la 'nova normalitat', amb major distància social, rentat de mans i higiene d'espais públics i privats.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Durant la seva compareixença setmanal en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, el ministre de Sanitat ha defensat, responent al diputat de VOX, Juan Luis Steegmann, que des del govern espanyol es continuarà utilitzant el concepte de 'nova normalitat' fins que no hi hagi una vacuna disponible.

Els laboratoris d'arreu del món hi treballen a contrarellotge

«La comunitat científica internacional està treballant a contrarellotge per a descobrir un nou tractament o desenvolupar una vacuna. Per les informacions que ens arriben, en el primer semestre de l'any que ve sembla que podria haver-hi una vacuna disponible. I també pot haver-hi algun tractament que es mostri eficaç. Però de moment no hi ha res d'això», ha argumentat.

Mentre no s'aconsegueixen aquestes fites, ha apuntat que «el ministre de Sanitat continuarà dient a la ciutadania espanyola que cal anar a una 'nova normalitat'». «No podrem relacionar-nos com abans. Necessitarem distanciament personal, rentat de mans, higiene d'espais públics i privats fins que no hi hagi una vacuna o un tractament. Caldrà comportar-se de manera diferent a com ho fèiem abans», ha resumit, demanant a la resta de grups que col·laborin en aquest sentit per a «enviar un missatge el més coherent possible».

Illa defensa la transparència del recompte de morts

D'altra banda, el ministre ha defensat novament la transparència del govern espanyol en el recompte de morts. Així, ha argumentat que l'informe del Sistema de Vigilància de la Mortalitat Diària, que estima l'excés de morts en un dia a Espanya respecte a les sèries anteriors, l'elabora l'Institut de Salut Carles III i es publica diàriament. Segons l'últim informe, publicat aquest 28 d'abril, del 17 de març al 27 d'abril s'han registrat 76.767 morts, mentre s'esperaven 46.383. Això suposa 30.384 més de les que s'estimaven en un primer moment, un 65,5 per cent d'excés de morts.

Illa ha afirmat que la manera de computar les morts a Espanya es realitza «d'acord amb els protocols» del Ministeri de Sanitat, és a dir, «no sobre la base de símptomes clínics, sinó a la prova diagnòstica que confirma la Covid-19». «És el que estem fent, amb informació que ens proporcionen les comunitats autònomes», ha reblat.