Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents dels mossos d'esquadra

Interior aïlla els Mossos de la desobediència i contradiu l'estratègia de JxCat

El conseller Miquel Sàmper parla de tolerància institucional amb la desobediència però sense fer referència directa a la policia autonòmica

Dos agents dels mossos d'esquadra
El conseller desvincula als Mossos de la desobediència institucional | Mossos d'esquadra

Embolic a Interior pel paper que han de jugar els Mossos en l’estratègia de confrontació que proposa JxCat. Davant la incertesa oberta sobre la implicació de la policia autonòmica en el pla de desobediència institucional presentat aquest cap de setmana pel nou partit de Carles Puigdemont, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, desvincula els Mossos d’aquesta estratègia.

Ho ha fet en una entrevista a la Cadena Ser, on ha recordat que en el document aprovat aquest cap de setmana no hi ha cap referència als Mossos, i ha parlat en tot cas d’una «certa tolerància institucional» amb la desobediència, sense referir-se directament al cos policial.

Segons el full de ruta del nou JxCat, encapçalat per Puigdemont, «aquesta confrontació i mobilització ciutadana ha de trobar en tot moment la complicitat mínima deguda de les institucions, impedint que actes de desobediència cívica impulsats des de la ciutadania siguin reprimits per les institucions pròpies a qui justament es pretén dirigir el compromís».

La referència explícita a la repressió apel·la clarament al paper dels Mossos d’Esquadra davant els possibles actes de desobediència, i té com a objectiu corregir el que bona part de l’independentisme va reconèixer com un gran error l’octubre de 2017: no haver assegurat una major fidelitat del Mossos en l’estratègia del referèndum il·legal de l’1 d’octubre. 

Ara, el nou partit de Carles Puigdemont especifica que no es podrá culminar el procés de secessió «sense el concurs de les institucions», ja sigui en un escenari de negociació amb l’Estat o d’unilateralitat. I afegeix que els ciutadans i els treballadors públics han de ser conscients de que «la confrontació suposa sactifics personals i patrimonials».

Les últimes declaracions del conseller Sàmper, que desvincula als Mossos de la implicació que demana el full de ruta de JxCat a totes les institucions catalanes, afegeix incertesa i en tot cas demostra la incoherència de l’estratègia de desobediència que podria seguir així els mateixos passos que l’octubre de 2017.

Torrent demana no pressionar als funcionaris

En tot cas, en la mateix emissora s’ha qüestionat al president del Parlament, Roger Torrent, per aquesta mateixa qüestió i pel paper que jugaran els funcionaris del parlament. Tot després de que aquest estiu el sector de Puigdemont assenyalés al funcionari major de la Cambra i secretari general, Xavier Muro, per no publicar les resolucions sobre la monarquia que contravenien al Tribunal Constitucional. 

Torrent ha tornat a defensar el consens que s’ha generat en torn a l’independentisme per no posar pressió als funcionaris, i ha recordat que les conseqüències dels actes les han d’assumir aquells que es dediquen a la política i no els funcionaris.

Davant el full de ruta del nou partit de Carles Puigdemont i la polèmica menció al compromís de les instituciones en la confrontación amb l’Estat, Torrent ha deixar clar que «posar el focus en els funcionaris és un error des d’un punt de vista democràtic en general. Les conseqüències polítiques les assumim els responsables polítics».