Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Així pot impedir la JEC que Puigdemont s'assegui a l'Eurocambra

Si no jura la Constitució a Madrid, l'exclourà del llistat d'europarlamentaris que ha d'enviar a Europa perquè puguin accedir al ple constitutiu

Carles Puigdemont està convençut que exercirà d'eurodiputat | CatalunyaDiari.cat

 

Després de mesos seguint els moviments de Puigdemont des de l'exili, s'aproxima el moment més esperat: la visita de l'expresident a Madrid per jurar la Constitució abans d'asseure's a l'Eurocambra. Un supòsit que podria no produir-se si les autoritats europees ho acceptessin i que, si finalment esdevé, obriria una nova batalla judicial amb l'Estat espanyol.

Mentre fonts de JxCat asseguren que no caldrà que Puigdemont i Comín, en la mateixa situació que l'expresident, trepitgin territori espanyol  per constituir-se com a eurodiputats, la Junta Electoral Central assegura tenir la paella pel mànec i poder evitar que tots dos ho siguin, malgrat haver estat escollits a les urnes.

 

La JEC ha delatat la seva jugada per impedir a Puigdemont formalitzar el seu càrrec com a europarlamentari amb garanties al 'Diari Ara'. L'òrgan és qui s'encarrega d'enviar a les institucions europees el llistat d'eurodiputats definitius que representaran l'Estat espanyol els propers cinc anys a Europa. I assegura que exclourà els noms de Puigdemont i Comín si no es presenten a Madrid  a recollir l'acta.

Citats el 17 de juny al Congrés dels Diputats

Ja hi ha data i lloc per a la sessió constitutiva de l'Eurocambra: el 2 de juliol a Estrasburg (França). El que és una incògnita és si aquell dia, Puigdemont hi tindrà cadira assegurada. El principal requisit per assistir-hi és constar a la llista d'eurodiputats que els estats faciliten a Europa  i sembla que la JEC no té previst incloure els de Puigdemont i Comín si no compleixen.

El 17 de juny, els eurodiputats escollits a Espanya estan citats al Congrés dels Diputats per jurar la Constitució i recollir unes credencials que, segons l'article 3.2 del reglament de l'Eurocambra, no caldrien per assistir al primer ple a Europa. La legislació estableix doncs que la comprovació d'actes es fa posteriorment a la sessió constitutiva del Parlament.

[predef]fb-catalunya-345[/predef]

Vetats a Europa si no es presenten primer a Madrid

Toni Comín es troba en la mateixa situació que l'expresident Carles Puigdemont   | CatalunyaDiari.cat

 

Però tot i la llei, fonts de l'Eurocambra avisen al mitjà citat que aquesta vegada seran «especialment curosos» en l'acreditació d'europarlamentaris. Si Puigdemont i Comín no apareixen a la llista que la JEC enviarà a Europa, a més de presentar un escrit renunciant als seus escons al Parlament de Catalunya per evitar incompatibilitats, no esdevindran eurodiputats.

I la visita de tots dos a territori espanyol és, si més no, arriscada. Tot i que fonts de JxCat asseguren que no es podria detenir l'expresident i recorden el cas de Ruiz Mateos  com a precedent, que als 90 va recollir una acta a Espanya obviant-se la seva ordre de detenció, el Parlament Europeu ha emès un informe on concreta que l'expresident no podrà gaudir d'immunitat parlamentària. Un informe que, segons l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, és fals i no té cap credibilitat.

L'Eurocambra s'ha pronunciat al respecte assegurant que l'han redactat els seus serveis jurídics, tot i que sí que admet que Puigdemont podria assistir al primer ple de l'Eurocambra sense credencials i amb els tràmits inacabats.

JxCat podria recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea

Alguns diputats de JxCat, ERC i PSC asseguren que en legislatures anteriors el procediment per exercir el càrrec d'eurodiputats no va ser el mateix, ja que van jurar Constitució davant la Junta Electoral posteriorment al primer ple. Aquesta vegada la Junta Electoral ho estableix com a requisit i falta per veure com reacciona Europa. De moment, l'Eurocambra manté silenci esperant moviments per part de l'Estat espanyol

L'entorn de l'expresident no ha confirmat per ara si ell i Comín viatjaran a Estrasburg, però sí que  asseguren que si la JEC els impedeix els escons, acudiran al Tribunal de Justícia de la Unió Europea encetant una batalla jurídica en la qual els requisits formals per exercir d'eurodiputat s'enfrontaran als drets dels polítics electes i els electors.

També et pot interessar...