Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

JxCat obliga ERC a canviar les normes de les sessions de control per restar protagonsime a Aragonès

Per primera vegada, les respostes dels consellers es faran en un ordre determinat per sorteig

El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya
Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament de Catalunya. | Cedida

Les tensions entre Junts per Catalunya i ERC i la proximitat de les eleccions autonòmiques obliga els dos socis del Govern a tenir més cintura que mai i arribar a acords que evitin qualsevol estridència que pugui penjar a qualsevol dels dos partits la 'llufa' de voler trencar la unitat independentista, usurpar la presidència de la Generalitat o 'trair' —un verb que s'ha estilat molt en la darrera legislatura— el soci d'executiu. En els darrers dies n'hem tingut un nou exemple al Parlament de Catalunya, on ERC ha hagut d'acceptar les exigències de JxCat per canviar el funcionament habitual de les sessions de control.

Les exigències de JxCat per diluir el paper de cap visible de Pere Aragonès

Normalment, en aquests plens del Parlament, es produeix una doble sessió de control: la primera, amb preguntes dirigides al president de la Generalitat; la segona, als consellers. Amb la inhabilitació de Torra, però, la Mesa del Parlament, amb els vots de JxCat i ERC, ha acordat que tot es resolgui en una sola sessió on es barregin les preguntes al vicepresident amb funcions de president i la de la resta de consellers.

JxCat també ha demanat que les preguntes destinades al president no tan sols les respongui Pere Aragonès, sinó que també ho pugui fer la consellera de Presidència, Meritxell Budó, la membre de JxCat de més rang al Govern i que té com a missió ocupar el màxim d'espai possible a l'executiu. A més, les preguntes a Aragonès no es faran en primer lloc, sinó que l'ordre de les preguntes als consellers se sortejarà, en una rifa interna que fins ara no tenia precedents. En certa manera, a més, es vulnera l'informe dels lletrats, que deia que el president substitut «hauria de sotmetre's a control parlamentari ordinari». L'oposició ha presentat reconsideracions al format de la sessió de control, però han estat tombades per la Mesa del Parlament.

Amb aquestes condicions, Junts per Catalunya aconsegueix el seu objectiu de diluir les intervencions de Pere Aragonès en seu parlamentària i resta força a la possibilitat que se'l visibilitzi com a president en els debats amb l'oposició i les consegüents aparicions mediàtiques. Des d'ERC, a més, s'han vist obligats a acceptar totes aquestes condicions dels socis 'puigdemontistes', ja que no volen ser acusats d'«usurpació» de la presidència de la Generalitat, un assenyalament que, tan a prop dels comicis, podria desgastar-los pel que fa a suports.