Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i Laura Borràs.

JxCat presenta una esmena als pressupostos demanant més Guàrdia Civil al camp

La petició la signa la portaveu del grup a Madrid i candidata a les primàries de la formació per ser la presidenciable a la Generalitat, Laura Borràs

Carles Puigdemont i Laura Borràs.
Laura Borràs ha presentat l'esmena al Congrés dels Diputats. | ACN

Junts per Catalunya ha presentat una sorprenent esmena al Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2021, que aquesta setmana han iniciat la seva tramitació al Congrés dels Diputats. Els grups polítics han començat, doncs, a presentar les seces propostes de modificació i adició al projecte, i JxCat també s'hi ha sumat, malgrat que en el debat de totalitat de la setmana passada s'optés per un 'no' rotund a la proposta del govern estatal, amb una esmena a la totalitat que va ser tombada pel Congrés.

Una esmena de JxCat per reclamar més Guàrdia Civil a les zones d'explotació agrària

El cas és que d'entre les esmenes presentades per Junts per Catalunya n'hi ha una que crida especialment l'atenció. La signa la seva portaveu a la Cambra Baixa, Laura Borràs —que es troba immersa en la campanya de les primàries per ser la candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat— i reivindica més Guàrdia Civil al camp. Junts per Catalunya, partidari de la independència i de la confrontació intel·ligent amb l'Estat, demana alhora més presència de la Benemèrita a les zones amb explotacions agrícoles en una esmena que, com a mínim, crida l'atenció.

En el text proposat, Borràs defensa afegir una disposició als pressupostos per tal de comprometre el govern espanyol a proporcionar un augment de recursos personals i materials i mitjans adequats «als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, i específicament als equips ROCA de la Guàrdia Civil», que són els dedicats a combatre la pràctica dels robatoris al medi rural.

JxCat recull les queixes de la Unió de Guàrdies Civils i l'Associació Unificada de Guàrdies Civils

JxCat planteja que en els darrers anys s'estan produint «robatoris, furts, entrades i saquejos» en zones agràries i que, malgrat que s'han fet aportacions pressupostàries i incrementat el nombre d'agents per a aquests equips, la delinqüència que han de patir agricultors i ramaders no minva. En la demanda, JxCat fa seves les queixes de la Unió de Guàrdies Civils i l'Associació Unificada de Guàrdies Civils, que asseguren que en algunes zones les mancances de personal i de mitjans impedeixen prestar el mínim servei que tocaria.

Sorprenentment, doncs, la formació que presideix Carles Puigdemont pren els arguments dels sindicats de la Benemèrita i reclama més Guàrdia Civil a les zones rurals, en una esmena que sembla clarament contradictòria a la seva posició habitual sobre els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat.