Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i Laura Borràs.

JxCat contradiu la «unitat independentista»: Borràs es planteja governar sense ERC

JxCat posa com a «condició» per pactar amb els partits independentistes que siguin «escrupolosament obedients» a l'1-O

Carles Puigdemont i Laura Borràs.
Laura Borràs, en una imatge d'arxiu amb Carles Puigdemont. | ACN

La candidata de JxCat al 14-F, Laura Borràs, ha obert la porta a governar sense ERC: «Millor en solitari que amb un Govern desunit». En una roda de premsa a l'ACN aquest dimarts, la presidenciable ha afegit que aposta per «governar bé i sense fallar a la gent». Borràs ha respost així al cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, que ahir també va obrir la porta a un executiu en solitari dels republicans. «No sé si la via àmplia de cop és la via estreta, però la nostra és la via catalana», ha subratllat Borràs. D'altra banda, la candidata de Junts ha posat com a única «condició» per pactar un Govern amb els altres partits independentistes que siguin «escrupolosament obedients» al mandat de l'1-O.

Al marge d'ERC

Borràs ha insistit que Junts vol «guanyar bé per governar bé», conscients que no es poden «repetir els errors» de la legislatura anterior, en referència a les múltiples desavinences i crisis de l'executiu de JxCat i ERC. «No sé si la via àmplia de cop és la via estreta, la nostra és la via catalana i governar sense fallar a la gent», ha afegit sobre l'estratègia dels republicans.

L'exconsellera ha convidat tots els partits independentistes a formar part de la recuperació del país. Però tot seguit ha afegit que, «si es dona la situació», i Junts ha de governar en solitari, ho farà: «Millor en solitari que un Govern desunit», ha subratllat. Borràs ha reiterat de nou que la prioritat del seu partit és governar amb partits que estiguin disposats a fer la independència, més enllà de si son independentistes o no.

Preguntada, en aquesta línia, quines condicions posaria —en cas de guanyar el 14-F— a ERC, CUP o PDeCAT per formar Govern amb Junts, i valorar així el seu compromís per a avançar cap a la república, Borràs només ha posat una línia vermella: «La condició és fer-ho junts, perquè som independentistes, però volem deixar de ser-ho. Cap condició més que ser escrupolosament obedients al mandat de l'1-O», ha respost sense concretar més. Repreguntada per com valorarà si ERC està prou «compromesa» amb el mandat de l'1-O, Borràs ha insistit que «cadascú ha de tenir el seu nivell d'exigència», i que està «segura» que la resta de partits també el tindran.

Contradicció amb Canadell: El número 3 de JxCat critica ERC per voler anar sola

Tot i que Borràs hagi apuntat avui que estaria disposada a governar en solitari, el número tres de la seva llista, Joan Canadell, ha criticat ERC aquest matí pel mateix motiu: «Anar sols és el contrari d’unitat, que és el que demana la gent des de fa anys. El que hem de fer és front comú a Madrid, govern fort independentista unitari i acabar el que vam començar l'1-O», ha dit a Twitter.