Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont durant la conferència sobre el Referèndum d'Independència català al Parlament Europeu el 24 de gener de 2017

L'últim cartutx de Puigdemont: un moviment al seu voltant «que superi els partits polítics»

L'adeu de l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, a ERC, podria estar vinculat a aquesta nova iniciativa

Puigdemont durant la conferència sobre el Referèndum d'Independència català al Parlament Europeu el 24 de gener de 2017
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

L'eurodiputat i ex president de la Generalitat Carles Puigdemont  i el seu entorn més reduït preparen el darrer moviment al tauler independentista. L'enèsim: gairebé l'últim per allargar el seu paper preponderant en la política catalana dels darrers anys. En les darreres setmanes, els sectors més afins a Puigdemont  i la seva estratègia independentista de confrontació amb l'Estat han treballat al voltant d'un manifest que tanca files al voltant de l'ex president i dona suport a la idea que esdevingui el líder del moviment independentista, superant la dinàmica dels partits.

Un manifest que busca superar les sigles

Es tractaria d'un manifest més d'entre els molts que s'han presentat en els últims anys, però la poca informació que n'ha transcendit genera, com a mínim, atenció. En les darreres hores n'han publicat alguns detalls mitjans propers editorialment a Puigdemont, que expliquen que al darrere hi ha dirigents del PDeCAT, JxCat, la CUP i fins i tot d'ERC —descontents amb l'estratègia del partit—, així com independentistes històrics, alcaldes i regidors d'arreu del país, presos i exiliats. 

Es ven el nou manifest, doncs, com a especialment rellevant per la dispar procedència dels actors que hi ha al darrere. El text es presentarà el proper dissabte, 22 de febrer, a les onze del matí a l'Ateneu Barcelonès, institució que també l'ha impulsat; i pretendrà, doncs, articular un moviment al voltant de la figura de Carles Puigdemont  que permeti unir l'independentisme «superant les fronteres dels partits». 

Pretén «fer trontollar el mapa polític»

Del manifest se n'ha dit que pretén «fer trontollar el mapa polític», tant pel seu contingut com per la procedència i el rang dels dirigents polítics que hi donen suport. No n'han transcendit noms... excepte un: el de l'alcalde de Montblanc i un dels històrics d'ERC al Camp de Tarragona, Josep Andreu, de qui s'ha sabut aquest dimecres, 19 de febrer, que ha estripat el carnet d'ERC per la seva «disconformitat» amb la línia política de la formació.

Andreu ja estava a la direcció de la Crida Nacional per la República de Carles Puigdemont des de feia més d'un any i havia mostrat els seus posicionaments més abrandats i partidaris de la unilateralitat en els darrers anys. L'alcalde de Montblanc és un dels signants del manifest del qual es descobrirà el contingut, els signants i les conseqüències que generi aquest mateix dissabte. És el darrer moviment de Puigdemont per apuntalar el seu lideratge i caldrà veure si la «dimensió» que se li preveu s'acaba acomplint.

També et pot interessar...

  • Un recurs de Puigdemont i Comín contra l'impediment de ser eurodiputats, admès pel TC
  • Josep Andreu, alcalde de Montblanc i històric militant d'ERC, estripa el seu carnet