Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.

La maniobra del Suprem a 20 dies del 14-F: La resolució dels indults, més a prop

El tribunal rebutja incorporar a l'expedient el posicionament de l'acció popular

Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.
Només falta l'informe de l'Advocacia de l'Estat per completar el posicionament del Tribunal Suprem sobre els indults als presos. | ACN

El Tribunal Suprem ha demanat aquest dimarts, 26 de gener, a l'Advocacia de l'Estat, un informe sobre els indults demanats per als presos independentistes. D'altra banda, el tribunal ha rebutjat incorporar a l'expedient el posicionament de l'acció popular, ja que la Llei d'Indult no preveu que aquesta part pugui participar en el dictamen i limita la petició d'informe a la fiscalia i a la part perjudicada pel delicte. És per això que es demana posició a l'Advocacia de l'Estat, que va exercir com a acusació particular.

Pendents de l'Advocacia de l'Estat... passat el 14-F

D'aquesta manera, el tribunal encara la part final de la tramitació de les peticions d'indult. Fa unes setmanes, la Fiscalia presentava els seus dotze informes —un per a cada condemnat: els nou presos més Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs— posicionant-se en contra del seu indult. Vox també va remetre les seves valoracions, que com hem dit han estat rebutjades per part del Suprem. Ara, manca el darrer informe: el de l'Advocacia de l'Estat.

La jugada del Suprem posa el govern espanyol en cert compromís: li reclama ara l'informe, just quan és a punt de començar la campanya electoral del 14 de febrer. Amb tota probabilitat, l'Advocacia —que penja de l'executiu estatal— deixarà passar els comicis per posicionar-se, ja que fer-ho en campanya podria comprometre electoralment les formacions que formen part del govern, sigui el seu posicionament en sentit favorable o contrari a la concessió dels indults.

Amb tot, però, aquest és el darrer pas previ a l'entrega dels informes, per part del tribunal sentenciador, al govern espanyol. Un cop l'Advocacia de l'Estat es posicioni, la sala del Tribunal Suprem presidida per Manuel Marchena haurà de compilar els informes rebuts i emetre el seu propi judici sobre si veu amb bons ulls l'indult als condemnats pels fets de l'1 d'octubre de 2017.

La decisió, entre el març i l'abril

Un cop el Suprem hagi enviat els seus informes al govern estatal, la decisió ja serà —literalment— sobre la taula del Consell de Ministres. Sigui quin sigui el sentit del posicionament del Suprem, no és vinculant respecte la decisió final sobre concedir els indults o no, que pertany de manera exclusiva als membres de l'executiu. Si bé el seu informe és prescriptiu —obligatori per llei—, el govern espanyol pot actuar en contra del criteri del tribunal sentenciador. Es preveu que la resolució dels indults pugui arribar durant el mes de març o, a tot estirar, abril.