«Com van les obres de la catedral, cardenal?», va preguntar Pasqual Maragall al llavors arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, durant un sopar l'any 2007. Una pregunta del tot coherent si no fos perquè el mateix Maragall l'hi havia formulat, exactament igual, només uns minuts abans —cosa que va donar peu a una extensa explicació de l'arquebisbe sobre les obres. Aquest va ser el moment en què l'esposa de Maragall, Diana Garrigosa, va adonar-se que passava alguna cosa. Ella mateixa ho explicava el 2018 en un reportatge del diari 'El Mundo', en un episodi que donaria pas, mesos després, a la detecció de la malaltia d'Alzheimer.
Garrigosa va morir sobtadament el passat 10 de febrer, fa gairebé un any, en un cop inesperat per a Maragall i la seva família. Qui va ser president de la Generalitat entre 2003 i 2006 ja no reconeix els seus familiars i amics, malgrat que els tracta amb cert afecte com si els sentís pròxims; però en canvi va ser conscient de la mort de la seva esposa. Així ho relatava la seva filla gran i presidenta de la Fundació que duu el seu nom: «Va ser la cosa més difícil de fer de la meva vida: 'Ha mort la mare, ha tingut un problema de cor', li vam dir, i es va posar a plorar. El vam dur a acomiadar-se d'ella i els tres germans, que som una pinya, vam fer torns per dormir amb ell».
Pasqual Maragall, un dia a dia marcat per l'Alzheimer
Gairebé catorze anys després de la detecció de la seva malaltia, Pasqual Maragall compleix 80 anys aquest dimecres, 13 de gener, amb un sever deteriorament cognitiu, a més del lògic envelliment. La seva vida quotidiana estava marcada, fins a l'arribada de la pandèmia, per una rutina molt definida, tal com explicava 'El Mundo' ara fa vora tres anys. Maragall es llevava entre les vuit i les nou del matí, l'ajudaven a vestir-se, esmorzava i es medicava. L'expresident continuava tenint servei d'escolta, amb dos agents que l'acompanyaven fins al centre de dia on assistia, pels volts de les 10.15 hores.
Maragall, que dinava a casa, tenia un cuidador entre les 15.00 i les 21.00 hores amb el qual berenava, passejava i mirava pel·lícules. La rutina diària s'acabava amb el sopar i 'El Intermedio', el programa d'El Gran Wyoming a 'La Sexta'. Tot plegat, però, va quedar alterat amb la irrupció de la pandèmia i el confinament domiciliari, que segons va explicar Cristina Maragall a 'El Periódico', van alterar de tal manera els costums de Maragall —amb el tancament, per exemple, del centre de dia al qual assistia— que el van desorientar per complet i van agreujar les seves dificultats cognitives.
Aquest 13 de gener, Maragall complirà el seu primer aniversari sense Diana Garrigosa, però podrà comptar, en la situació de 'semiconfinament' en què viu al seu habitatge de Barcelona, amb la visita esgalonada dels seus fills i nets, tal com revela aquest dimecres 'Vanitatis'. L'històric exalcalde i expresident pateix la malaltia de l'oblit que en provoca un deteriorament inexorable. Alhora, però, Maragall segueix gaudint d'un reconeixement i estima que el consoliden com un dels grans polítics de la història de Catalunya.