ÚLTIMA HORA

🔴 Quim Torra convoca una reunió urgent al Palau de la Generalitat

El no a la independència guanya amb claredat, però els independentistes mantenen el Parlament

ERC guanyaria unes eleccions catalanes
L'independentisme creix més d'un punt i se situa en el 48,4% | CEDIDA

 

Mala notícia per als independentistes. El Centre d'Estudis d'Opinió, organisme que depèn de la Generalitat de Catalunya, ha fet públic el seu darrer baròmetre, on posa xifres a unes hipotètiques eleccions al Parlament de Catalunya, al Congrés de Diputats i a un hipotètic referèndum d'independència. Segons el CEO, el 'no' s'imposa amb un 48,3%, mentre que el 'sí' es queda amb un 44%. En la darrera enquesta, efectuada pels volts del 28 d'abril, els favorables a la independència aconseguien quatre punts més.

 

Es tracta d'un cop per als independentistes, que veuen com el relat del procés cada cop és més complicat i on la ciutadania premia les opcions pactistes, allunyant-se de la via unilateral. L'enquesta és realitzada pel CEO, de manera que el sector més processista té pocs arguments per a rebatre-la. 

 

ERC guanyaria les eleccions al Parlament, segons l'últim baròmetre del CEO | CatalunyaDiari.cat

 

El gir pactista d'ERC, premiat

Esquerra Republicana de Catalunya es troba en un dels seus millors moments. Després que el partit guanyés per primera vegada unes eleccions generals a Catalunya i que també se situés com a primera força en vots a les municipals, el darrer baròmetre també li atorga una clara victòria al Parlament de Catalunya.

 

Cal tenir en compte que l'estudi es va fer abans de l'abstenció d'aquest dijous al Congrés, però  el partit de Junqueras guanyaria amb entre 38 i 40 escons, fins a 8 més dels que tenen actualment. Ciutadans, partit guanyador en les darreres eleccions al Parlament l'any 2017, cauria fins al quart lloc, per darrere de Junts per Catalunya i el PSC, que lluitarien per la segona posició.

L'enquesta també apunta que els partits independentistes conservarien la majoria independentista a la cambra catalana, fixada en 68 escons. L'estimació dona 38-40 cadires a ERC, 25-27 a JxCat i 6-7 a la CUP. Així doncs, ERC creix, mentre que JxCat es desinfla i la CUP millora notablement. Altra vegada, doncs, els independentistes no arribarien al 50% dels vots, però  evitarien un Govern a la Generalitat sense algun dels seus actors.

 

D'altra banda, el PSC, partit que també va viure uns molt bons resultats en les darreres eleccions a Catalunya, també augmenta el nombre de votants i aspira, amb moltes possibilitats, a ser la segona força al Parlament. En les eleccions del 2017, el PSC va quedar en quarta posició i va aconseguir 17 escons. Segons l'enquesta, en unes hipotètiques eleccions el nombre de cadires pujaria a 25, aproximadament el mateix que JxCat.

 

Pel que fa a unes eleccions al Congrés, la victòria quedaria oberta entre el PSC i ERC que empatarien virtualment a 14 diputats. Si bé els republicans en podrien obtenir fins a 16, el PSC confirma la seva bona sintonia amb l'electorat, mentre que Podem arribaria als 8 diputats i JxCAT es quedaria entre 6 i 7.  Ciutadans es quedaria només amb 3 i el PP i Vox es mourien en una forquilla d'entre els 0 i els 2 diputats.

 

També et pot interessar...

 

 

Comentaris
Patricia García Ventura
Continüu sent independentista processista però allarga les mans als comuns ho soportaria, el que no vull es deixa de banda junts per Catalunya, cap cordó sanitari, quina paraules més lletja, a ningú, exepte als qui ens el vulguin posar.
Vilatà
Potser és un pèl massa categòrica, dir "guanya amb claredat". Que sàpigues de moment l'únic referèndum l'ha guanyat independència, tot el demés són especulacions i potser interessades.