Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les parelles de Junqueras, Sànchez i Cuixart opinen sobre l'última etapa del judici

Neus Bramona, Txell Bonet i Susanna Barreda comenten les argumentacions de la Fiscalia

Les parelles de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, juntes damunt l'escenari, al final de la manifestació per la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium | CatalunyaDiari.cat

Després de quatre mesos, comença l'última setmana del judici del procés. Aquest dimarts és el dia dels informes finals de les defenses, que demanaran l'absolució dels processats.  Cada advocat tindrà una hora per defensar el seu acusat.  L'endemà, dimecres, acabaran les intervencions dels advocats i els dotze processats tindran dret a un torn d'una paraula, al voltant de quinze minuts cadascun. Finalment, el president del tribunal, Manuel Marchena, pronunciarà el 'vist per sentència', que posarà fi a 52 sessions de judici.

«No ha servit de res»

Quan el judici del procés està a les portes de la seva fi, les últimes argumentacions de la Fiscalia fan perdre les esperances als familiars dels presos, sobretot a les seves parelles. En declaracions a '3 24',  les dones de Junqueras, Cuixart i Sànchez han explicat que creuen que el judici no ha servit per a res, i han compartit alguns dels fragments de cartes que els han enviat presos, on expliquen com han viscut tots aquests mesos dins la sala del Suprem i a què s'enfronten quan el jutge Marchena dictamini.

Neus Bramona, la parella d'Oriol Junqueras   | ERC

 

«Han de viure tota la infància sense el seu pare?»

Neus Bramona, la dona de Junqueras, llegeix la carta que el seu home ha escrit per a l'ocasió des de Soto del Real: «La Fiscalia em demana 25 anys de presó com a principal responsable de l'1 d'octubre, tal com va fer a l'inici del judici. De res ha servit tot el que s'ha pogut veure.  Tristament, s'ha imposat la set de venjança, la voluntat d'escarni per damunt de l'estricte sentit de la justícia». 

La parella del líder republicà ha explicat que no ha volgut endinsar-se del tot en el dia a dia del judici, per tal de tirar endavant més fàcilment. Tot i això, sí que té la sensació que se segueix tenint una idea de violència en els fets de l'1 d'octubre. Bramona prefereix no pensar en les males notícies que podrien venir a partir d'ara: «Imagina't que li cauen realment 25 anys. És una cadena perpètua! És massa, tenim dos nens petitons. Què han de viure, tota aquesta infància sense el seu pare?», explica.

Jordi Cuixart al costat de la seva dona, Txell Bonet, en una imatge compartida a les xarxes
Jordi Cuixart al costat de la seva dona, Txell Bonet, en una imatge compartida a les xarxes | Twitter (@jcuixart)

 

«Tenen por»

La parella de Jordi Cuixart, Txell Bonet, també creu que el judici ha estat injust. Prefereix centrar-se en el present i no pensar que hi haurà llibertat aviat, per no generar més frustració.  Bonet afirma que «tenen por, la por de la paraula, la por de la diferència», i denuncia que no s'ha pogut utilitzar el principi de  contradicció ni contraposar els testimonis amb els vídeos. També ha volgut compartir les paraules de Cuixart: «Pensar en tu, en el nen i en el que vindrà em dona pau i una sensació de llibertat que e fa feliç on sigui», li diu.

Susanna Barreda, companya de Jordi Sànchez, i la candidata de JxCat Laura Borràs
Susanna Barreda, companya de Jordi Sànchez, i la candidata de JxCat Laura Borràs | Catalunya Diari

«Cal que la política surti dels tribunals»

Finalment, la dona de Jordi Sànchez, Susanna Barreda, ha explicat que la comunicació durant el judici ha estat molt més escassa que durant el temps a presó, ja que moltes vegades arribaven al Suprem tan tard que no tenien temps de trucar els familiars o de sopar.

Barreda ha volgut compartir el missatge de Sànchez: «Els escrits de fiscalia i de VOX posen en evidència que ha estat un judici polític, els arguments del fiscal Zaragoza ho posen en evidència. Una sentència condemnatòria farà més ampla l'escletxa entre les institucions del govern espanyol i gran part de la ciutadania catalana. Cal que la política surti dels tribunals», ha enviat el pres a través de Whatsapp.

També et pot interessar...