Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont

El PDECat, a punt del trencament definitiu amb Puigdemont

Alguns dels alcaldes del partit demanen negociar un encaix amb el PNC de Marta Pascal

Carles Puigdemont
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont. | CatalunyaDiari

L'expresident de la Generalitat, eurodiputat i líder de Junts per Catalunya,  Carles Puigdemont, es troba a tan sols dos dies de la fundació del seu nou partit: el congrés fundacional està convocat per a aquest dissabte, 25 de juliol. Arribats a aquest punt, bona part dels quadres territorials del PDECat semblen decidits a tirar pel dret i a trencar de manera definitiva amb l'expresident, cosa que suposaria, sens dubte una mala notícia: diluïria, i molt, les possibilitats que Puigdemont pugués contradir les enquestes i guanyar ERC  a les eleccions autonòmiques, atesa la divisió de la seva bossa de votants.

Estudien trencar amb Puigdemont i aliar-se amb el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC)

És per això que, fins i tot en els darrers dies, Puigdemont  ha insistit en la importància que el PDECat  s'incorpori a Junts per Catalunya, una opció que ara per ara sembla gairebé impossible. Si bé és cert que part de la militància i dels càrrecs locals del partit farien el pas i estarien al costat de Puigdemont, també ho és que altres membres destacats de l'esquelet territorial postconvergent seguirien fidels a les seves sigles.

A més, ara, segons 'Crónica Global', es mostren oberts a buscar altres aliances: una part del partit es mostra defensora de pactar una solució d'encaix amb el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), que lidera l'excoordinadora del PDECat Marta Pascal, i que compta amb exconvergents de renom com Carles Campuzano, Jordi Xuclà o Lluís Recoder. Junts, també podrien buscar entendre's amb el partit hereu d'Unió Democràtica de Catalunya, Units per Avançar, que compta amb Albert Batlle i Ramon Espadaler com a caps visibles.

Un projecte definit: independentista i ideològicament de centre dretes

D'aquesta manera, el PDECat buscaria navegar sol, amb un projecte clar independentista i de centre dretes, que es diferenciés clarament del d'ERC: JxCat ha acabat adquirint un posicionament situat al centre esquerra, que es veuria reforçat en cas que, com sembla que passarà, l'exconseller de Salut Toni Comín, adquireixi el paper de portaveu de la formació. Els propers dies seran clau per saber què passa: el dia 25, congrés fundacional de JxCat; el dia 30, congrés nacional del PDECat.