Ferran Bel, diputat del PDeCAT, en una intervenció a la tribuna del Congrés dels Diputats.

El PDeCAT votarà a favor de la tramitació dels pressupostos i els negociarà amb el govern espanyol

Bel espera negociar els comptes espanyols amb el govern de PSOE i Unides Podem

Primer pas del PDeCAT per negociar els pressupostos generals de l'Estat amb el govern espanyol. El Partit Demòcrata és conscient de la seva rellevància a Madrid —tenen quatre diputats, que per a l'executiu són clau per assolir la majoria al Congrés— i vol utilitzar-la per treure'n rèdit per Catalunya. D'aquesta manera, la formació demòcrata, encapçalada a Madrid pel diputat tortosí Ferran Bel, ha anunciat que votarà a favor de la tramitació dels pressupostos, que són el primer pas per entrar en fase formal de negociació amb el govern. Bel ha confessat, però, que els contactes amb l'executiu ja s'han iniciat.

«Seria una irresponsabilitat» presentar una esmena a la totalitat, segons Bel

Així doncs, el PDeCAT facilitarà la tramitació dels pressupostos de l'Estat i no presentarà esmena a la totalitat: «Seria una irresponsabilitat». Així ho ha anunciat el diputat al Congrés i membre de la direcció, Ferran Bel, durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dilluns. La formació nacionalista ja ha obert els seus primers contactes amb el govern de PSOE i Unides Podem, i espera intensificar-los un cop aprovada la tramitació pressupostària.

El Partit Demòcrata sí que presentarà esmenes parcials abans de 17 de novembre, per millorar els comptes. Bel, però, no ha concretat les condicions per negociar els pressupostos, però ha descartat condicionar-ho a l'amnistia i l'autodeterminació i ha reconegut que el projecte de pressupostos és «millorable», i que a Catalunya hi haurien d'arribar més recursos. «Ara mateix el PDeCAT no hi podria votar a favor ni abstenir-s'hi», tal com ha argumentat el diputat. Tot i això, ha constatat que els comptes estan enfocats per afrontar la crisi social i econòmica derivada del coronavirus: «Seria una irresponsabilitat boicotejar-los d'entrada, en un moment com l'actual», ha reiterat.

El PDeCAT ha «passat pantalla» i no hi ha cap conversa amb el PNC

Per la seva banda, el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, ha assegurat que el partit ja ha «passat pantalla» respecte les negociacions d'encaix amb JxCat, i ha negat converses formals o informals amb el PNC. La formació que presideix David Bonvehí ha confirmat aquest matí que l'exconsellera d'Empresa Àngels Chacón és la candidata del PDeCAT a les eleccions, després de superar el procés de primàries.