Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i del ministre de Ciència, Pedro Duque, el 20 de març del 2020

El govern espanyol dona novetats sobre la vacuna pel coronavirus: «En dos o tres mesos tindrem més resultats»

El ministre de Ciència, Pedro Duque, ha explicat en una entrevista que una candidata a vacuna ha iniciat les proves en ratolins

Pla general del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i del ministre de Ciència, Pedro Duque, el 20 de març del 2020
Pedro Duque s'ha mostrat optimista sobre les proves d'una vacuna que s'estan fent a Espanya. | ACN

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, s'ha mostrat esperançat amb trobar una vacuna pel coronavirus a finals d'any. «Ara mateix estem fent proves en ratolins d'una primera candidata a vacuna contra la Covid-19. En dos o tres mesos tindrem més resultats», ha avançat Duque en una entrevista a Catalunya Ràdio.

«I hi ha altres vuit projectes més estudiant-se gràcies a un fons especial de finançament», ha afegit el ministre de Ciència, que ha receptat «molta prudència» per evitar contagis, després de l'estudi de seroprevalença que ha mostrat que només el 5% de la població espanyola s'ha contagiat de coronavirus.

Duque nega cap recentralització de competències

Sobre la conveniència de pactar amb ERC o Ciutadans una nova pròrroga de l'estat d'alarma, Duque no s'ha mullat: «De qui es posi al costat de la sensatesa» «Jo no estic posat en això i m'agafa molt lluny. Però, sigui qui sigui, qui es posi al costat de la sensatesa tindrà el meu aplaudiment», ha insistit el ministre de Ciència i Innovació.

En aquest sentit, també ha volgut negar cap recentralització de competències en aquesta crisi sanitària. «Tots els sistemes sanitaris segueixen sota les ordres dels consellers de les autonomies», ha apuntat Duque, que sí que ha defensat la necessitat d'un comandament central en la compra de material: «Una compra global sempre és millor que una compra parcial o fomentar la competència entre regions», ha reflexionat en veu alta el ministre de Ciència i Innovació.

Economia i salut van juntes

Sobre la compra inicial de material sanitari defectuós per part del govern espanyol, el ministre de Ciència s'ha defensat.«Vam avançar-nos a la resta del món comprant els primers tests que es van desenvolupar. Després vam comprovar que la informació comercial no corresponia amb la qualitat», ha reconegut Duque.

Finalment, s'ha mostrat contundent en la dicotomia de prioritzar a partir d'ara la salut o la recuperació econòmica. «L'economia només es recuperarà si som curosos amb la salut. Les dues coses van juntes», ha conclòs el ministre de Ciència i Innovació..