Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

Pere Aragonès, escollit candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat

Ho acaba d'anunciar el partit

Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.
Pere Aragonès ha aconseguit 2.343 avals vàlids | ACN

El vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà el candidat d'ERC a la Presidència de la Generalitat a les eleccions al Parlament previstes per al 14 de juny, després que no s'hagin presentat més candidatures a les primàries del partit.

Després que el divendres es tanqués el termini per presentar els avals de cada candidatura, els republicans han explicat mitjançant un comunicat que Aragonès ha aconseguit 2.343 avals vàlids, que representen un rècord en la història d'ERC, superant els 2.105 que va recollir el líder de la formació, Oriol Junqueras, a les eleccions europees del 2019.

També han estat proclamades la secretaria general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, com a cap de llista per Lleida, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, per Girona, i la diputada al Parlament Raquel Sans per Tarragona. D'aquesta manera queden definides, doncs, quines són les quatre persones caps de llista d'Esquerra Republicana a les quatre demarcacions en no haver-se presentat altres candidatures, i conclou el procés de primàries.

Raquel Sans ha aconseguit 341 avals vàlids per Tarragona; Marta Vilalta, 225 per Lleida; i Teresa Jordà, 284, a Girona. En tots els casos, s’ha aconseguit el suport de més del 10% de les persones militants a la federació de cadascú. A partir d’ara, el procés intern continua en marxa per triar els membres que hauran d'integrar el conjunt de la llista electoral dels republicans, que haurà de ser ratificada el 12 de desembre pel Consell Nacional de la formació.

D'altra banda, queda la incògnita de saber qui acompanyarà a Aragonès com a número 2 per Barcelona, que necessàriament ha de ser una dona perquè ERC fa llistes cremallera per garantir la paritat.

ERC veu JxCat com a únic soci de govern possible després de les eleccions

De cara les pròximes eleccions al Parlament, sembla que una victòria amb majoria independentista al Parlament desembocaria en un nou acord entre Junts per Catalunya i ERC, a jutjar pel posicionament que han mostrat els republicans en les darreres setmanes. «No veig alternativa a un eventual nou govern de coalició després del 14 de febrer», va dir aquest passat dijous el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià.

D'aquesta manera, la versió oficial d'ERC continua donant per fet un nou acord amb el 'puigdemontisme', malgrat l'ambient de desconfiances i retrets constants, i tot i els rumors que els republicans podrien virar cap a un acord alternatiu: JxCat fa brandar des de fa setmanes, en una tendència que s'incrementarà amb l'aproximació de les eleccions, el fantasma de la possible reedició del tripartit.

Malgrat la contundència exhibida per ERC, els seus socis de JxCat continuen acusant els republicans de voler reeditar i liderar un pacte tripartit amb el PSC i Catalunya en Comú Podem. La coalició amb els socialistes catalans, però, estaria pràcticament descartada ateses les males relacions entre els dos partits. De fet, tant ERC com el PSC han deixat clar que un acord entre les dues formacions és inviable. Però hi ha una fórmula sobre la taula que podria possibilitar un 'pseudotripartit': un acord de Govern entre ERC i els Comuns, amb el suport extern en la investidura dels diputats socialistes, encara que fos per la via de l'abstenció.