Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont durant la conferència sobre el Referèndum d'Independència català al Parlament Europeu el 24 de gener de 2017

Quan podria tornar Puigdemont a Catalunya?

Primer ha de ser el Parlament Europeu qui li doni de forma oficial les seves credencials com a eurodiputat

Puigdemont durant la conferència sobre el Referèndum d'Independència català al Parlament Europeu el 24 de gener de 2017
Puigdemont estudia nous moviments judicials després de la notícia de Junqueras | Catalunya Diari

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) a Luxemburg ha determinat aquest dijous que  Oriol Junqueras, exvicepresident de la Generalitat de Catalunya i líder d'ERC,  tenia dret a la immunitat  per haver estat escollit eurodiputat des del moment de la proclamació oficial dels resultats de les eleccions.

Ara, davant aquest nou escenari,  les mirades també es fixen de forma inevitable en l'expresident Carles Puigdemont. En aquest sentit, segons ha avançat 'El Confidencial', Puigdemont podria aprofitar la decisió de la justícia europea, tot i que de moment, s'haurà d'esperar a la interpretació del dret intern.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Una prèvia a un nou moviment judicial de Puigdemont

Això no obstant, cada vegada són més les veus que apunten al fet que, aquesta decisió del Tribunal de Justícia de la UE, no és més que una prèvia a un nou moviment judicial de Puigdemont. Cal recordar que, perquè es confirmi que l'expresident també comptava amb aquesta desitjada immunitat, primer ha de ser el Parlament Europeu qui li doni de forma oficial les seves credencials com a eurodiputat.

Si s'arriba a aquest extrem, seria quan Puigdemont tindria llibertat de moviment. Davant aquest nou escenari s'obriria un nou capítol que, fins i tot,  permetria la seva lliure circulació per Espanya, ja que no podria ser detingut sense l'autorització de l'Eurocambra. No hi ha dubte que de tots els mecanismes judicials del líder independentista s'han posat en marxa, ja que aquest reconeixement europeu podria ser l'inici de la seva tornada a Catalunya.

Comença el compte enrere per Puigdemont: sense DNI, a partir del febrer

Paral·lelament, i també segons fonts del mitjà 'El confidencial'el dia 3 de febrer venç la validesa del DNI de Puigdemont, just el mateix dia en què el TJUE haurà de resoldre la seva extradició. En cas que el tribunal dicti a favor de l'expresident, no es farà l'extradició i no serà entregat a Espanya, però el DNI caducarà i no podrà renovar-lo. Els tràmits per renovar aquest document només es poden fer en dependències policials que es trobin en territori espanyol, de manera que hauria de trepitjar Espanya, fet que el portaria a ser detingut. 

També et poden interessar...