Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El primer estudi electoral després de l'anunci d'eleccions a Catalunya premia JxCat

El sondeig situa ERC i JxCat al capdavant, seguits del PSC

El Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu.
El Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

L'anunci electoral de Quim Torra aquest dimecres, encara sense data, ha generat diverses reunions en molts sentits diversos. Alhora, també s'ha activat la maquinària política i mediàtica, i això inclou les enquestes i altres estudis electorals. Un d'aquests, el primer després de l'anunci de Torra, l'ha publicat el portal Electomania, que fa estimacions periòdiques sobre unes possibles eleccions catalanes, que ara sabem que seran enguany.

ERC i JxCat, frec a frec

L'estimació publicada per Electomania indica que ERC i JxCat guanyarien els comicis i els dona, a cadascuna de les dues formacions, 31 diputats. Respecte a la xifra actual, doncs, ERC perdria un escó i JxCat, tres. Ara bé, en relació als darrers sondejos publicats,  ERC mantindria resultats mentre que els postconvergents experimentarien un notable augment  —enquestes anteriors els donaven entre 20 i 25 diputats.

El tercer lloc seria per al  PSC, molt a prop de les xifres de les dues grans formacions independentistes. Electomania dona 27 diputats a Miquel Iceta, una desena més dels que té actualment. Ja amb una força menor, l'estudi electoral dona el PP com a quarta força amb 11 escons, recuperant el múscul perdut el 2017 i situa En Comú Podem i la CUP amb 10 diputats.

La patacada més important se l'enduria Ciutadans: passaria dels actuals 36 diputats —són la primera força— a 9, una caiguda del 75%. Electomania preveu que Vox entri al Parlament amb 6 escons.

La majoria independentista sumaria... però també un 'tripartit'

Amb aquests números sobre la taula, la majoria independentista (ERC, JxCat i la CUP) sumaria 72 diputats; i la suma ERC-PSC-Comuns donaria 68. Totes dues opcions, doncs, disposarien de majoria absoluta.

També et pot interessar...