La prohibició del Govern de trobades de més de 10 persones no afecta les manifestacions

Fonts de Presidència han matissat les paraules d'aquest matí de Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, amb mascareta, durant una reunió del Consell Executiu
La prohibició de trobades de més de 10 persones no afectarà el dret de manifestació | ACN

Fonts de Presidència de la Generalitat han matisat el president, Quim Torra, i han afirmat que la prohibició de trobades de més de 10 persones arreu de Catalunya no afecta el dret de manifestació. Així, el Govern permetrà les mobilitzacions sempre que es respectin les mesures de distanciament, mascareta i higiene de mans. Pocs minuts abans, Torra havia advertit, en roda de premsa a Palau, que les manifestacions ara «no serien possibles».

Falten tres setmanes per les mobilitzacions previstes per la Diada de l'Onze de Setembre, convocades per l'ANC, que enguany seran descentralitzades, amb concentracions físiques davant d'un centenar d'edificis de l'Estat.

«Avui posem en marxa l''operació setembre'», ha dit Torra. El president i Vergés han insistit a reduir la interacció social i han anunciat diverses mesures, a les portes de la reobertura d'escoles i de la tornada laboral després de les vacances d'estiu. S'apliquen a Catalunya algunes de les mesures que ja hi havia en ciutats amb casos de rebrots, com ara Reus: es prohibeixen a tot el país les reunions socials de més de 10 persones, tant en l'àmbit privat com el públic. Hi queden excloses les activitats laborals, escolars i de transport.

El retorn a les aules el pròxim mes de setembre

Pel que fa a l'obertura d'escoles, Torra convocarà per a demà un Consell Executiu extraordinari per presentar el pla treballat pels departaments de Salut i Educació, ja aprovat pel Procicat. La ràtio baixarà a un màxim de 20 alumnes a la primària, i a la secundària i les universitats hi haurà grups «més reduïts que habitualment».

A més, es faran mig milió de proves PCR a escoles i instituts entre el 15 de setembre i el 15 de novembre en un «cribratge poblacional» per ajudar a completar la informació sobre els contagis. La mascareta serà obligatòria per als majors de 12 anys. Per altra banda, el conseller de Territori, Damià Calvet, presentarà al Consell Executiu ordinari convocat per dijous el pla de Transport.

Les mesures de moment, s'aplicaran els propers 15 dies, a l'espera de com evoluciona la pandèmia. «Hem de ser capaços d'aplanar la corba les properes setmanes», ha insistit Torra que, en aquesta línia, ha alertat que les manifestacions ara «no serien possibles» -quan falten tres setmanes per les mobilitzacions previstes per la Diada de l'Onze de Setembre. La consellera Vergés ha afegit que els bars podran obrir només la meitat de l'aforament tant a l'interior com a l'exterior.


Comentaris

envia el comentari