Un sindicat català proposa limitar els ERTO a les empreses que pateixin pèrdues per la pandèmia

Intersindical-CSC també aposta per transferir a les comunitats la gestió i tramitació d'aquestes ajudes

Els ministres Salvador Illa, María Jesús Montero i Yolanda Díaz en una roda de premsa a la Moncloa
La Intersindical proposa oferir l'opció dels ERTO només a les empreses que tinguin problemes | cedida

La Intersindical-CSC reclama que es limitin els ERTO només a les empreses que pateixen pèrdues per culpa de la pandèmia i a les que no poden garantir les mesures de seguretat per evitar contagis. En un comunicat, el sindicat diu que a partir del 30 de setembre aquests expedients temporals s'han d'acabar per les empreses amb beneficis.

De fet, el sindicat assegura que l'any vinent les companyies que s'han acollit preventivament als expedients però tenen números verds haurien de retornar els diners rebuts. La Intersindical també reclama la transferència a les comunitats de la gestió i tramitació d'ERTO i ingrés mínim vital, el pagament «immediat» dels ajuts i que es cobri en funció del nivell de vida de cada territori.

La Intersindical, favorable a allargar els ERTO per a les empreses amb pèrdues

Des del sindicat es queixen que durant el mes d'agost alguns treballadors han deixat de cobrar l'ERTO, i recorden que hi ha molts retards en el pagament de l'ingrés mínim vital. «Aquests impagaments situen en situacions greus a nombroses famílies que no tenen altres ingressos que els d'aquesta prestació», recorda la Intersindical.Pel que fa a les empreses, el sindicat considera que no totes han de poder gaudir dels ERTO, que en principi s'acaben a partir del 30 de setembre –malgrat que sindicats majoritaris i patronals en demanen l'extensió, almenys, fins a finals d'any.


«Aplicar una mesura global, com els ERTO, a totes les empreses i a tots els sectors beneficia només a empreses però perjudica treballadors que tenen menys recursos i a l'estat del benestar que els subvenciona l'aturada tot i que encara tenen beneficis», assegura la Intersindical-CSC. 

Europa accepta cedir a Espanya 21.000 milions d'euros per a pagar els ERTO

La Comissió Europea ha proposat aquest dilluns que Espanya rebi 21.300 milions d'euros del fons SURE, un dels mecanismes creats per Brussel·les per fer front als efectes de la pandèmia de coronavirus en el mercat laboral. Segons la distribució de diners publicada aquest dilluns per la Comissió Europea, Espanya seria el segon estat de la UE en rebre més fons, seguit d'Itàlia, on es proposa destinar 27.400 milions d'euros.

En total, la CE planteja destinar 81.400 MEUR a 15 estats membres que han demanat assistència a través d'aquest instrument financer, que té una capacitat de 100.000 milions i està destinat a pagar préstecs comunitaris per a programes de suport a treballadors, autònoms i empreses, com els ERTO o la prestació extraordinària.


Comentaris

envia el comentari