Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.

La proposta estrella del PDeCAT: Chacón aposta per una millora del finançament

Chacón reclama al govern espanyol «coratge» per tractar políticament una qüestió política

Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.
Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat. | ACN

El PDeCAT ha proposat una millora del finançament per a Catalunya. Tot i això, la candidata del partit a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que «no renunciaran» a l'objectiu d'assolir la independència. «Que no es pensi el PSC que amb un pacte fiscal ens tindran contents», ha assegurat la cap de llista en un diàleg sobre economia i recerca amb l'exconseller Andreu Mas-Colell. Preguntada sobre la taula de diàleg, l'exconsellera d'Empresa i Coneixement ha assegurat que cal «parlar» i ha demanat al govern espanyol «coratge» per tractar políticament qüestions polítiques.

«Reviure» el pacte fiscal

L'exconseller Mas-Colell ha assegurat que la Generalitat «necessita més diners» i ha proposat «reviure» el pacte fiscal, construït al voltant d'una Agència Tributària «potent» i sobre el principi que des de Catalunya es recapten tots els impostos. La candidata del PDeCAT a les eleccions ha assegurat que el partit «treballarà» per aconseguir «tots els recursos» necessaris per a la Generalitat mentre Catalunya no sigui independent. La cap de llista ha recordat que el partit aspira a «autofinançar» un país independent, però, mentrestant, buscarà les «fórmules» per atorgar «més benestar» a la societat catalana.

«Que no s'equivoqui el PSC i es pensi que amb un pacte fiscal la gent deixarà de ser independentista», ha advertit la candidata. Chacón ha afirmat que el partit està disposat a «negociar i pactar» amb l'Estat, però ha demanat al govern espanyol «coratge» per resoldre políticament una qüestió política. En aquest sentit, l'exconseller Mas-Colell ha assegurat que el «futur» de l'automoció o del sector agroalimentari de Catalunya depèn del dia «d'avui». «Tenim dues mans. Amb una mà podem actuar a fons en el dia a dia. No cal dedicar les dues mans només a pensar en el futur», ha afirmat.

Preguntada sobre la taula de diàleg, la cap de llista de la formació demòcrata ha demanat una interlocució directa amb l'Estat. «No resoldrem la qüestió que afecta al procés, a la voluntat dels catalans d'esdevenir un país lliure de cap altra manera que no sigui políticament», ha manifestat.

Altres propostes del partit

Un altre dels aspectes tractats durant el diàleg ha estat la formació. Per disminuir l'atur juvenil, el PDeCAT ha proposat «beques doble oportunitat» perquè els joves puguin continuar estudiant o fent pràctiques a empreses. Així mateix, la candidata ha plantejat incentius fiscals per a les empreses que contractin persones joves. En concret, ha proposat atorgar un 50% del salari mínim als joves i una bonificació del 100% de les cotitzacions de la Seguretat Social durant dos anys per a les empreses.

La cap de llista també s'ha referit a les causes de l'atur i ha advertit del «desencaix» entre les demandes de les empreses i els perfils professionals dels joves. Davant aquesta situació, Chacón ha reclamat una formació professional «molt més vinculada» al Departament d'Empresa. En aquest sentit, Mas-Colell ha assegurat que «la millor manera» d'acabar amb l'atur juvenil és optar per una «millor formació i més ajustada» a les necessitats reals.