Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Irene Montero i Pablo Iglesias al Congrés dels Diputats, Madrid

Podem proposa el seu impost a les grans fortunes

La mesura afectaria les persones amb patrimoni superior a un milió d'euros

Irene Montero i Pablo Iglesias al Congrés dels Diputats, Madrid
Podem proposa un nou impost a les grans fortunes | cedida

Unides Podem ha proposat un nou impost a les grans fortunes amb què veu possible recaptar fins a l'1% del PIB, uns 11.000 milions d'euros. L'impost s'aplicaria entre el 2% i 3% als grans patrimonis que superin el milió d'euros.

Aquest nou impost, que el grup confederal portarà a debat a la Comissió del Congrés per a la reconstrucció econòmica i social després de la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus, vindria a substituir l'actual Impost de Patrimoni i les administracions autonòmiques no podrien així bonificar-lo.

La proposta passa per deixar exempt l'habitatge habitual de fins a 400.000 euros i començar a gravar els patrimonis nets a partir del milió d'euros: un 2% fins als 10 milions; un 2,5% fins a 50 milions; el 3% fins a 100 milions i el 3,5% a partir d'aquest volum. L'objectiu, informen fonts del grup confederal, és que la major part de l'impost recaigui sobre els mil patrimonis més alts del país.

Un impost contra la desigualtat

Unides Podem justifica la necessitat d'aquest impost en la crisi provocada per la malaltia Covid-19 i els seus efectes sobre l'economia, i el suport que requereix en forma d'inversió pública, però també per l'augment de la desigualtat de renda produïda en la dècada anterior, que ha provocat «una forta concentració de la riquesa».

«L'1% de la població amb el patrimoni més gran acapara una quarta part de la riquesa del país, mentre que el 20% més pobre només posseeix el 0,1% de la riquesa», argumenten des del partit de Pablo Iglesias, recalcant a més que ja abans d'aquesta crisi, tant als Estats Units com a Europa, hi havia propostes per a establir nous impostos progressius sobre els grans patrimonis, amb l'horitzó també de buscar l'1% del PIB.

Entre les necessitats derivades d'aquesta crisi, la coalició d'esquerres cita la reconstrucció de parts del teixit productiu deteriorades pels efectes de la pandèmia, i el reforç de la recerca i serveis públics com la Sanitat, l'atenció social o les residències.

«Hem de recuperar el que és comú, i és just que els qui més tenen contribueixin de manera especial a sostenir als qui més es veuran afectats per la crisi, i a l'esforç col·lectiu perquè no tornem a veure'ns en una situació similar en el futur», conclouen.