Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, en la seva darrera reunió, el 16 de desembre de 2019.

PSOE i C's, a l'alça segons el CIS d'aquest mes de maig

Cauen el PP, Vox i també Unides Podem

Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, en la seva darrera reunió, el 16 de desembre de 2019.
Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, en la seva darrera reunió abans de la investidura del candidat socialista. | CatalunyaDiari.cat

El baròmetre del CIS d'aquest mes de maig, que s'ha donat a conèixer aquest mateix dimarts, deixa bon sabor de boca al PSOE i a Ciutadans després que fa dues setmanes acostessin posicions i pactessin la quarta pròrroga de l'estat d'alarma. L'entesa beneficia electoralment, segons aquest estudi demoscòpic, a les dues formacions.

PSOE i Ciutadans, els grans beneficiats en unes eleccions

Els socialistes aguanten la crisi i obtindrien un 31,1% dels vots, per sobre del 28% de les eleccions del novembre passat. Ciutadans, que als darrers comicis es va quedar amb el 6,8% dels suports, n'obtindria  ara el 10,5% i tindria opcions de batallar per tornar a ser la tercera força del Congrés.

El  PP es quedaria en el 20,3% dels vots, mig punt menys que al novembre; Unides Podem seria tercera força (11,5%) tot i baixar 1,4 punts i Vox ocuparia la quarta plaça amb l'11,3%, gairebé quatre punts menys que a les passades eleccions. En tot cas, Unides Podem, Vox i C's es disputarien la tercera plaça per la curta distància entre totes tres forces.

Punxada dels tres partits independentistes catalans

Pel que fa als partits catalans, ERC i JxCat experimentarien descensos en el seu suport electoral respecte a les eleccions del passat 10 de novembre. Els republicans baixarien del 3,6% fins al 2,9%; JxCat passaria del 2,2% a l'1,2%; i la CUP, de l'1% al 0,7%.

El CIS no fa estimació en escons, però cal recordar quina va ser l'aritmètica que es va derivar dels comicis del 10 de novembre. Els va guanyar el PSOE amb 120 diputats, seguit del PP (88), Vox (52), Unides Podem (35) i ERC (13). Els va seguir C's (10), JxCat (8), el PNB (7) i Bildu (5). Més lluny van quedar Més País (2), la CUP (2), Navarra Suma (2), Compromís (1), Nova Canàries (1), el BNG (1), el Partit Regionalista Càntabre (1) i Terol Existeix (1).