Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont fent un discurs durant un acte de celebració de la Diada a Bèlgica

Puigdemont no descarta que hagi d'acabar «a una presó espanyola»

Ho va dir aquest dilluns, en la presentació d'un llibre de l'exconseller Josep Rull

Carles Puigdemont fent un discurs durant un acte de celebració de la Diada a Bèlgica
Carles Puigdemont no descarta que hagi d'acabar en una presó espanyola. | ACN

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, diputat del Parlament Europeu i líder de JxCat, Carles Puigdemont, va sorprendre aquest dilluns, 16 de novembre, en una intervenció telemàtica a la presentació del llibre '1 dia d'octubre i 2 poemes', que ha escrit l'exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, actualment empresonat a Lledoners. Puigdemont va ser molt clar sobre una possibilitat de futur que es podria produir en funció de les decisions de la Justícia belga i l'espanyola en cas que s'accepti el suplicatori i, per tant, se li aixequi la immunitat com a eurodiputat: acabar en una presó espanyola.

«Puc ser company dels nostres presos polítics»

«Res no assegura que no pugui acabar ingressant en una presó espanyola», va afirmar amb rotunditat, des de Waterloo, Carles Puigdemont. «Si els intents de l'Estat espanyol per extradir-nos tenen èxit, puc ser company dels nostres presos polítics», ha assegurat qui va ser el president de la Generalitat entre els anys 2016 i 2017. En aquest sentit, Puigdemont va dir que el llibre de Rull, en què relata alguna de les vivències a la presó, li pot servir «d'aprenentatge pel que pugui ser» i ha recordat que ell només va estar-se dotze dies a la presó alemanya de Neumünster, «només un 1,2% dels dies que hi ha passat el conseller Rull».

Així, Puigdemont parlava molt clar sobre el seu futur a mitjà termini, que aquesta setmana s'ha començat a decidir al Parlament Europeu. Aquest dilluns, el Comitè d'Afers Legals endegava els tràmits del suplicatori que el jutge instructor del procés, Pablo Llarena, ha demanat a l'Eurocambra per tal que s'aixequi la immunitat dels tres eurodiputats de Junts per Catalunya: Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. També s'ha fixat en la data de dilluns, dia 7 de desembre, la intervenció de Puigdemont a la comissió per defensar la seva postura contrària a l'acceptació del suplicatori de Llarena.

Perdrien la immunitat, però no pas la condició d'eurodiputats

Amb el procés ja iniciat, l'aixecament o no del suplicatori s'haurà de votar al ple del Parlament Europeu entre mitjan mes de març i principis d'abril. D'aprovar-se, implicaria que Puigdemont, Comín i Ponsatí perden la immunitat, però no pas la seva condició d'eurodiputats.