Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.

Puigdemont, Comín i Ponsatí, a un pas de perdre la immunitat al Parlament Europeu

La decisió queda ara en mans del ple de l'Eurocambra, que es pronunciarà la setmana del 8 de març

El Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu demana l'aixecament de la immunitat als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Segons ha confirmat el president del Comitè, l'eurodiputat de Cs Adrián Vázquez, 15 membres han votat a favor, 8 en contra i 2 s'han abstingut.

La decisió passa ara a mans del ple de l'Eurocambra

Així, s'ha aprovat la proposta del ponent del cas, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki. Així, el suplicatori passa ara a mans del ple del Parlament Europeu previst per la setmana del 8 de març. Si finalment s'aprova, les justícies belga i escocesa podran examinar la petició d'extradició d'Espanya que pesa sobre els tres independentistes.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Fa un any que el Tribunal Suprem va demanar a la cambra europea l'aixecament de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí per poder reactivar les euroordres del cas de l'1-O. Tots tres volen que l'Eurocambra els hi mantingui la protecció parlamentària i denuncien que la causa de l'1-O és una «persecució política», que el Suprem no té competències i que hi ha «irregularitats» en el procediment del suplicatori.

Primer grup parlamentàri que confirma que votarà en contra

La colíder de l'Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL), Manon Aubry, ha assegurat que s'oposaran a l'aixecament de la immunitat dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí al ple de l'Eurocambra del març. «El nostre grup clarament votarà en contra de retirar la immunitat», ha dit en declaracions a l'ACN.

L'eurodiputada del GUE/NGL i membre del Comitè d'Afers Jurídics ha votat en contra de la proposta del ponent, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, que finalment ha estat aprovada aquest dimarts a la tarda. Aubry considera que la causa de l'1-O per la qual es reclama a Puigdemont, Comín i Ponsatí «té una dimensió política» i que el judici al Tribunal Suprem «no serà just».

A més, la co-líder del GUE/NGL avisa que si són condemnats perdran la condició d'eurodiputats «malgrat els vots dels catalans». «Espanya des del principi ha intentat impedir que ocupin l'escó», ha afegit Aubry per justificar la seva oposició al suplicatori.

De cara al ple de l'Eurocambra on es prendrà una decisió definitiva sobre el suplicatori, l'Esquerra Unitària Europea pretén votar en contra de permetre que es reactivin les euroordres contra els tres independentistes, segons Aubry. La colíder del GUE/NGL diu que «els verds votaran força units també» per rebutjar el suplicatori. Per contra veu més difícil anticipar el vot de socialistes, populars i liberals, si bé no descarta que hi pugui haver «divisions internes».