Quim Torra s'obre a estudiar la proposta de Pedro Sánchez sobre l'estat d'alarma per territoris

El cap del Govern es mostra «sorprès» per l'oferiment del president espanyol, i li demana més detalls

El president Quim Torra amb la consellera Alba Vergés discutint al Parlament de Catalunya
La consellera Alba Vergés ha descartat en un primer moment que el Govern demani l'estat d'alarma | cedida

El president de la Generalitat, Quim Torra, estudiarà amb «deteniment» l'oferta del cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre l'estat d'alarma, tot i que mostra la seva «sorpresa» per la proposta. Fonts de la Presidència del Govern han explicat que a Torra l'ha sobtat que «ara sí que sembla que el virus entén de territoris».

El president recorda a Sánchez que sempre ha demanat totes les competències. En aquest sentit, Torra l'ha instat a detallar la proposta sobre l'opció de les comunitats de demanar l'aplicació de l'estat d'alarma territorial i que, després, ja en donarà una resposta.

Torra també ha assegurat que el que hauria de preocupar «urgentment» Sánchez és regular un permís retribuït per a les persones que s’hagin de fer càrrec dels seus fills o persones dependents en cas de contagi. A més, el president vol que el líder del PSOE treballi per retornar als ciutadans de Catalunya tots els recursos que el Govern de la Generalitat ha reclamat i que els correspon, inclosos els superàvits i romanents dels ajuntaments.

La consellera Alba Vergés ha rebutjat en un primer moment aquesta possibilitat

Les paraules del cap del Govern arriben després que, en un primer moment, la consellera de Sanitat, Alba Vergés, hagi descartat aquesta possibilitat a Catalunya. La republicana ha rebutjat que l'executiu català s'aculli a la proposta del cap de Pedro Sánchez -feta minuts abans. La precipitada reacció de Vergés ha tingut lloc durant la roda de premsa a Palau d'aquest dimarts al migdia, posterior al Consell Executiu extraordinari. Preguntada per la viabilitat d'unes eleccions tenint en compte la situació sanitària, la consellera ha defensat que Catalunya «ho ha de poder fer tot».

Vergés, de fet, ha demanat a l'Estat que se centri en les competències que «li corresponen» en la gestió de la pandèmia del coronavirus. La consellera ha concretat que el govern espanyol hauria d'aplicar ja un permís retribuït sobre la conciliació familiar, en cas que pares i mares hagin de tenir «cura» d'altres familiars. La consellera ha destacat que, en major part, les dones són les més perjudicades en aquests escenaris. La consellera, doncs, no veu «en absolut necessari» que la Generalitat demani l'aplicació territorial de l'estat d'alarma.


Comentaris

envia el comentari