Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pere Aragonès i Jordi Sánchez caminant

Des d'un «Govern fort» a un «acord nefast»: Les reaccions al pacte entre ERC i JxCat

Els dos futurs socis de Govern alaben el pacte, mentre que l'oposició valora negativament l'acord entre els dos principals partits independentistes

Aquest dilluns s'ha conegut l'acord en el qual han arribat Esquerra Republicana de Catalunya i Junts x Catalunya per formar el pròxim Govern de la Generalitat. Poques hores després de conèixer-se l'acord, dos dels principals caps visibles d'ambdós partits, Pere Aragonès (ERC) i Jordi Sánchez (JxCat) han escenificat l'entesa en una roda de premsa conjunta que ha servit per saber més detalls del pacte entre les dues principals forces independentistes del Parlament.

En la compareixença pública dels dos responsables dels partits, Aragonès i Sánchez s'ha felicitat per, finalment, arribar a un acord després de moltes setmanes de negociació. Malgrat les discrepàncies públiques que han mostrat les dues formacions, tots dos han assegurat que el futur executiu serà un «Govern cohesionat». En aquest sentit, el secretari general de Junts ha llançat una advertència als rivals polítics, augurant que «els que ens volen veure dividits, s'equivoquen». A més, també esperen que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) els doni suport des de fora del Govern i, d'aquesta manera, poder tirar endavant una acció de govern que serveixi per «no decebre el 52% de l'independentisme».

«Un acord nefast» i «la pitjor notícia per a Espanya»: L'oposició carrega contra el futur Govern

Lògicament, les reaccions a l'acord entre ERC i JxCat no s'han fet esperar. La primera d'elles ha estat la de la CUP. El diputat Carles Riera tenia programada una entrevista a primera hora, que pràcticament ha coincidit amb l'anunci de l'entesa entre republicans i juntaires. Sense entrar en massa profunditat, Riera creu que «és positiu que la legislatura comenci» i que, d'aquesta manera, «s'evitin noves eleccions». Tot i això, més tard, ja en un comunicat oficial del partit, els anticapitalistes han recordat que els seus vots no són un «xec en blanc» i que «si ERC permet el boicot de JxCat, no hi haurà governabilitat».

Molt més contundents s'han mostrat els partits que portaran la batuta de l'oposició en la pròxima legislatura: els anomenats partits 'constitucionalistes' i els comuns. Els socialistes han valorat l'acord de Govern mitjançant el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Transports, José Luis Ábalos, que ha «lamentat» que els dos partits del futur executiu català «insisteixin en la clau independentista». A més, també ha lamentat que ERC no hagi prioritzat «un govern més pensat des de l'esquerra» amb els comuns i el PSC, que va ser la força que va guanyar les eleccions en vots (empatat a escons amb els republicans).

Molt més contundent s'ha mostrat VOX, que ha definit l'acord com «la pitjor notícia per a Espanya». El vicepresident d'acció política del partit d'ultradreta, Jorge Buxadé, creu que els espanyols miren «horroritzats» l'entesa de Govern entre ERC i JxCat.  

També han plantejat un escenari catastrofista els comuns. El portaveu de CatComú, Joan Mena, creu que el nou Govern «neix fracassat» i ha lamentat que ERC hagi optat perquè «tornin a governar els de les retallades». Des de Ciutadans ha parlat Inés Arrimadas, que ha assegurat que l'acord entre els dos principals partits independentistes és «un altre desafiament a Espanya», augurant que serà un Govern «nefast» que «no governarà per a ningú».

Finalment, l'última força del Parlament, el Partit Popular (PP), ha optat per disparar a dues bandes. Per un costat, ha criticat l'acord perquè permetrà formar «un Govern que va en contra dels interessos d'Espanya». D'altra banda, també ha enviat un dard al govern espanyol i al PSOE, recordant que «al final l'efecte Illa només ha suposat més independentisme».