Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont

Rússia oferia 10.000 soldats i pagar el deute en cas d'independència, segons la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil vincula Oriol Soler amb una «estratègia de desestabilització» del Kremlin

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont, líder de Junts per Catalunya, en una imatge d'arxiu. | ACN

La interlocutòria del jutge titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, que ha dictat l'operació d'aquest dimecres de la Guàrdia Civil, vincula alguns dels detinguts amb Rússia. Segons el text, l'empresari Oriol Soler, arrestat a Igualada aquest matí, hauria estat vinculat a una «campanya de desestabilització» liderada pel Kremlin i a la qual també hi estarien implicats Julian Assange i Edward Snowden. Segons ha apuntat Catalunya Ràdio, s’haurien fet reunions per aconseguir el suport rus a la independència de Catalunya i una inversió de fins a 300 milions de dòlars. El text assegura que el Kremlin oferia 10.000 soldats i pagar el deute en cas d'independència.

Soler, Assange, Snowden i el Kremlin

La interlocutòria recull que Oriol Soler hauria participat en una reunió a l'ambaixada de l'Equador a Londres amb Julian Assange el setembre de 2017. Aquella reunió, segons apunta el text judicial, «s'emmarca en l'estratègia de desinformació i desestabilització en la qual també hi hauria participat el govern del Kremlin com a part de la seva narrativa general sobre una Unió Europea, a tocar del col·lapse, principal missatge dels mitjans de comunicació controlats pel Kremlin: Russia Today i Sputnik». De fet, afegeix que l'editora en cap d'aquests mitjans és també l'editora de Julian Assange i Eduard Snowden.

L'escrit judicial assegura que «l'estratègia coordinada de comunicació que es va activar durant el referèndum, i en la qual van participar-hi Oriol Soler i Julian Assange, va respondre a la combinació de diferents instruments: l'ús de les xarxes socials, piulades de Julian Assange i Eduard Snowden, les fàbriques de la web en relació als mitjans de comunicació russos Sputnik i Russia Today i els mitjans de comunicació catalans, tant públics com privats, en els quals hi participa Oriol Soler». Al mateix temps, assegura el jutge basant-se en les tesis de la Guàrdia Civil, «l'estratègia de comunicació s'incardina en la guerra d'informació a la qual el general rus Valery Gerasimov fa nombroses referències».

La defensa ho troba «kafkià»

L'advocat de Soler, Benet Salellas, ha indicat després dels escorcolls que el relat de la Guàrdia Civil i el jutge és «absolutament kafkià» i creu que «demostra, un cop més, que aquestes operacions es basen únicament a criminalitzar l'activisme polític d'aquelles persones que treballen per exercir el dret a l'autodeterminació».