Pedro Sánchez i Pere Aragonès a l'escala de la Moncloa abans de reunir-se el 29 de juny de 2021

Sánchez i Aragonès inauguraran la taula de diàleg aquest dimecres a la tarda

La Moncloa sosté que el president espanyol serà a la reunió com a mínim al principi

La pròxima trobada de la taula de diàleg entre el Govern català i el govern espanyol ja té data. Així, està previst que aquest dimecres a la tarda es reuneixin a soles Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Després, el president del govern espanyol i el president de la Generalitat tenen previst inaugurar la taula de diàleg, tal com han apuntat fonts dels dos executius.

Amb tot, hi ha una qüestió que no acaba d'estar clara: saber si els dos presidents es quedaran fins al final de la reunió. En aquest sentit, des d'Esquerra han apuntat que la negociació que hi ha ara mateix sobre la taula preveu que dos presidents es reuneixin sols i inaugurin la taula de diàleg, però no s'hi quedin fins al final.

Cal destacar, primer, que el president de l'executiu espanyol va oferir aquest mateix dilluns una entrevista a TVE, on va deixar patent que assistiria a la ciutat comtal aquest dimecres amb l'objectiu de «liderar aquesta delegació».

A més, Sánchez va posar de manifest que «tindré la possibilitat de reunir-me amb el president de la Generalitat i després de trobar-me amb les dues delegacions».

Però Pedro Sánchez no estarà sol. I és que està previst que la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, i els ministres de Presidència, Félix Bolaños; de Política Territorial, Isabel Rodríguez; de Cultura, Miquel Iceta; d'Universitats, Manuel Castells, i de Transports, Raquel Sánchez, també estiguin presents a la reunió com a representants de la delegació espanyola.

De moment es desconeixen els noms dels membres del Govern català que hi seran presents, si bé els d'ERC ja van anunciar que Aragonès, Roger Torrent, i Laura Vilagrà siguin els seus representants, malgrat que no descarten que s'hi afegeixi algun nom. 

Segona trobada de la taula de diàleg

Aquesta serà la segona reunió emmarcada en la taula de diàleg, després que el febrer del 2020 es produís la primera de les trobades. Així, ha passat un any i set mesos fins a arribar a aquesta segona reunió. En aquella ocasió, qui encapçalava encapçalant les dues delegacions eren Quim Torra i Pedro Sánchez.

En aquest sentit, han estat diversos els factors que han propiciat que no s'hagi celebrat cap altra reunió entre els executius d'Espanya i Catalunya. Entre ells, destaquen la pandèmia del coronavirus, la inhabilitació de Quim Torra i les eleccions de Catalunya. 

Per part de la Moncloa ja s'han deixat clares quines seran les línies vermelles que hi haurà a la trobada. L'executiu espanyol rebutja parlar d'autodeterminació i amnistia i, tal com ha deixat clar Miquel Iceta, si intenten tractar aquests temes durant la reunió, la trobada «serà breu i no durà enlloc».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.