Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sànchez

Nou cop a Sánchez: La decisió que complica la pròrroga de l'estat d'alarma

El líder de l'oposició, Pablo Casado, creu que no té sentit seguir ampliant un mecanisme excepcional en democràcia

Primer pla d'el president de Govern Pedro Sánchez
A Pedro Sánchez se li complica l'ampliació de l'estat d'alarma | cedida

Fins ara, l'estratègia del Govern de Pedro Sánchez ha consistit a anar aprovant les seves mesures de gestió de la crisi sanitària en el marc de l'estat d'alarma que està vigent des del 14 de març i que es va prorrogant gràcies als vots del principal partit de l'oposició. Però ara la situació ha donat un tomb que pot ser definitiu.

«Ja no cal». Amb aquesta contundent afirmació, el president del PP i líder de l'oposició, Pablo Casado, acaba de definir la seva posició sobre la pròrroga de l'estat d'alarma que el Govern vol aprovar aquesta setmana, i que davant l'allunyament dels seus socis de legislatura depèn dels vots afirmatius dels populars.

Segons ha dit Pablo Casado en una entrevista a Onda Cero, l'estat d'alarma ja no és necessari per al pla de desescalada, i insta el Govern a buscar mecanismes legals alternatius com la Llei de Seguretat Nacional per centralitzar el comandament únic sanitari i social i limitar la mobilitat.

Pablo Casado ha estat contundent i ha acusat Pedro Sánchez de buscar la complicitat de l'oposició per imposar les seves mesures «ineficaces i incompetents» de forma unilateral. El líder dels populars, que aquests dies està patint les tensions dins del partit per la divisió al voltant de l'estat d'alarma, diu que amb les condicions que planteja ara per ara el Govern, el PP votarà «no» a la pròrroga dimecres.

I és que en el Partit Popular hi ha divisió d'opinions entre els barons territorials. El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, lidera el corrent d'opinió favorable a donar suport a la pròrroga de l'estat d'alarma en vista que «no hi ha un pla B», i amb la condició que Sánchez compti més amb les comunitats autònomes.

En la banda oposada hi ha el sector liderat pel president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, contrari a seguir donant suport a les pròrrogues de l'estat d'alarma perquè «no podem parlar de tornada a la normalitat amb un mecanisme excepcional en democràcia com és l'estat d'alarma».

Aquesta és la tesi per la qual finalment s'ha decantat Pablo Casado després d'escoltar els arguments a favor i en contra, encara que no ha aclarit si el vot serà negatiu o s'abstindrà en la votació de dimecres al Congrés dels Diputats.

Segons Pablo Casado, l'estat d'alarma ha estat necessari per evitar el col·lapse del sistema sanitari, però no té sentit que duri més enllà de 60 dies: «En el moment que el president del Govern diu que es pot prendre un vermut, té poc sentit que se segueixi demanant una altra pròrroga de l'estat d'alarma».

Durant l'entrevista, el líder de l'oposició ha demanat també al president del Govern que desvinculi l'ampliació dels ERTE i la liquiditat de les empreses d'una ampliació de l'estat d'alarma, perquè deixi de prendre els espanyols «com a ostatges».