Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.

Sánchez ja té el 'sí' del PNB: la pròrroga de l'estat d'alarma tirarà endavant

Sánchez va tancar a última hora del passat dimarts l'acord amb C's

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.
Pedro Sánchez ja té el 'si' del PNB. | Europa Press

El PNB també donarà suport a la pròrroga de l'estat d'alarma. La formació basca ja ha donat el seu si al president espanyol, Pedro Sánchez, després que ahir el govern espanyol i Cs arribessin a un acord per perllongar la situació. 

Així ho ha anunciat el grup parlamentari del PNB  al Congrés a través del seu compte de Twitter. Així doncs, el govern de Pedro Sánchez ja té els suports suficients garantits per tirar endavant la pròrroga després d'hores intenses de negociacions. Un acord amb Cs pel seu vot afirmatiu a canvi de mantenir el grup taronja informat setmanalment fa que ja no sigui necessària una abstenció del PP. Els populars van anunciar que no hi votarien a favor  però encara no han aclarit si s'hi abstindran o hi votaran en contra.

L'acord del govern espanyol amb Cs contempla «contactes setmanals» amb el partit taronja per «dialogar i, si és el cas, consensuar mesures» per a la desescalada després de la pandèmia de coronavirus.

Una sèrie de condicions

Els nacionalistes bascos havien condicionat el seu  vot afirmatiu a una sèrie de condicions que aquest dimarts van presentar a través d'una resolució i que, segons el PNB, la Moncloa ha acceptat. Entre les reclamacions més destacades hi ha que les mesures de la  desescalada s'acordin amb les comunitats autònomes, que hi hagi «cogovernança» i que l'estat d'alarma no interfereixi en la potestat dels presidents autonòmics de convocar eleccions. Els comicis del País Basc i Galícia  es van desconvocar pel coronavirus.