Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez reclama als governs autonòmics «allunyar» la gestió de la covid-19 del «debat partidista»

El president del govern, a més, ha reclamat a l'Eurocambra que doni llum verda com abans millor al pla per rellançar l'economia europea

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest dijous als governs autonòmics i municipals que «allunyin» la gestió de la covid-19 del «debat partidista». En ple pols amb la Comunitat de Madrid per les mesures per frenar l'expansió del virus, Sánchez ha demanat als diferents governs des de Brussel·les, on se celebra la cimera de líders europeus, que «es basin en el criteri dels professionals sanitaris». «Això és el que proposo als governs autonòmics», ha dit Sánchez.

D'altra banda, el president del govern espanyol ha reclamat a l'Eurocambra que doni llum verda com abans millor al pla per rellançar l'economia europea perquè els fons puguin arribar l'any que ve. Segons ha dit Sánchez, el govern espanyol presentarà «en les pròximes setmanes» el seu pla de reformes a la Comissió Europea. Els estats poden presentar el seu esborrany a partir del 15 d'octubre.

Madrid contra el govern central

Paral·lelament, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha acusat el govern espanyol de fer una «intervenció unilateral» a la Comunitat de Madrid «mitjançant el BOE». Segons Almeida, l'ordre publicada al Butlletí Oficial de l'Estat aquest dijous «trenca unilateralment la possibilitat d'acord» que cercava Madrid i implica una «intervenció de les competències sanitàries» del govern autonòmic.

Segons Almeida, és el govern espanyol qui ha canviat de criteri perquè ha passat de dir que es limitaria a ajudar les CCAA a «suplantar». L'alcalde del PP ha dit que són el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, els que han de donar explicacions.

Almeida ha defensat que l'executiu espanyol no pot parlar d'acord amb les autonomies i ha aprofitat el 'no' de Catalunya -una de les cinc CCAA que van votar en contra al Consell Interterritorial de Salut però per motius diferents que Madrid- per dir que el 57% de la població espanyola no està representada en la presa de decisions sobre les restriccions.