Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez durant la Constitució de les Corts el 21 de maig de 2019

Sànchez, Rull i Turull demanen al TC que suspengui provisionalment la sentència del Suprem

La decisió suposaria la seva posada en llibertat mentre s'estudien els recursos d'empara

Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez durant la Constitució de les Corts el 21 de maig de 2019
Els presos catalans han demanat la seva posada en llibertat fins que el Tribunal Constitucional es pronunciï | Catalunya Diari

Les defenses de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han presentat aquest dijous tres escrits contra la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’admetre a tràmit els seus recursos contra la sentència del Tribunal Suprem sense adoptar les mesures cautelaríssimes que demanaven, que consistien en la suspensió de l’execució de la condemna mentre on es resolgués el fons de la qüestió.

Als seus escrits, les defenses demanen que s’apliqui el mateix criteri que el TC va tenir amb els ultres que van assaltar la llibreria Blanquerna (que encara no han entrat a presó). No actuar igual amb els presos polítics i mantenir-os a presó, recorden, els podria produir nu perjudici irreparable en el cas de resoldre a favor seu en un futur.

El TC va admetre ahir el recurs presentat pels presos

Aquest dimecres el ple del Tribunal Constitucional –reunit de manera telemàtica- va acordar admetre a tràmit els recursos de tots els presos independentistes menys es d’Oriol Junqueras i Raül Romeva. En comptes de resoldre també les mesures cautelars que demanaven per a la suspensió de la condemna mentre no hi hagi resolució, van decidir obrir una peça separada sobre aquesta qüestió adduint que no es dona el cas d’urgència excepcional que invoquen les defenses.

Els escrits de Sànchez, Rull i Turull reclamen al TC que revisi aquest criteri recorden que fa més de dos anys i mig que són a la presó i argumenten que si no se suspèn l’aplicació de la condemna mentre no es resolen els recursos es podria donar el cas que el Constitucional els donés la raó quan ja haguessin complert una part important de la presó i la inhabilitació imposades.

És molt previsible que la resolució dels recursos d'empara tardin a arribar

En aquest sentit recorden que el TC ha trigat aproximadament dos anys a resoldre els altres recursos d’empara presentats, que eren menys extensos que els actuals, i per tant «és molt probable que la resolució del present recurs s’estengui molt més enllà de dos anys més», fet que situaria una resolució en ferm un cop ja haguessin complert com a mínim «quatre o cinc anys de presó».