Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos alts càrrecs del Govern, en una imatge d'arxiu.

Més d’una vintena d’alts càrrecs de la Generalitat cobren més de 100.000 euros a l’any

Prop de 200 càrrecs cobren més que el president espanyol, Pedro Sánchez

Diversos alts càrrecs del Govern, en una imatge d'arxiu.
Diversos alts càrrecs del Govern, en una imatge d'arxiu. | ACN

La legislatura a Catalunya toca a la seva fi: el proper 21 de desembre, d’aquí a poc més d’un mes, Pere Aragonès es veurà obligat a signar el decret de convocatòria de les eleccions i la conseqüent dissolució del Parlament. Canvien les legislatures, augmenten els problemes econòmics derivats de la covid-19, però persisteixen els sous més elevats de la Generalitat de Catalunya.

L’administració catalana és de les que compta amb rangs més elevats de retribucions de tot l’Estat: gairebé 200 càrrecs tenen salaris anuals més elevats que els del mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El cap del govern estatal té un sou de 84.845 euros bruts a l’any: fins a 189 alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya cobren més.

24 persones cobren més de 100.000 euros

El sou més alt a la Generalitat és el del president, amb una retribució anual de 153.235 euros bruts. Com que ara el càrrec és vacant, ningú percep aquest sou, però el darrer president, Quim Torra, cobrarà durant els propers quatre anys el 80% d’aquesta quantitat, segons el que indica la llei 6/2003, que indica l’estatut dels expresidents de la Generalitat. És a dir Torra, percebrà 122.400 euros. A més, quan es jubili, als 65 anys, la seva pensió serà d’un 60% del sou de president, és a dir, de 91.800 euros anuals.

A banda de Torra, hi ha 22 alts càrrecs en exercici que cobren més de 100.000 euros. Els més ben retribuïts —117.452,94 euros— són Meritxell Masó, secretària general de Presidència; Víctor Cullell, secretari del Govern; Francesc Esteve, director del Gabinet Jurídic de la Generalitat; Ferran Requejo, director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern; i Pau Villòria, comissionat de la Presidència per al Desplegament de l’Autogovern.

Els consellers, amb 115.517,04 euros anuals

Per darrere, amb sous anuals de 115.517,04 euros hi ha el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i els dotze consellers del Govern. Amb el mateix sou, hi trobem el doctor Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública. I encara amb un salari brut superior als 100.000 euros hi ha els responsables de les oficines dels expresidents: Jordi Menéndez, María-Reis Quinzaños i Josep Lluís Alay, directors dels despatxos de Montilla, Mas i Puigdemont respectivament; als quals es va sumar, a l’octubre, Pere Cardús, el responsable de la de Torra. Tots ells cobren 105.676,38 euros bruts cada any.

Per darrere encara hi ha quaranta càrrecs amb 91.242 euros anuals; i 126 més que en perceben 87.456. Entre ells s’hi troben delegats del Govern al territori i a l’estranger o directors generals, que conformen els vora 200 càrrecs de la Generalitat que cobren més a l’any que el president Sánchez i qualsevol dels seus ministres.